Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of nickel in hydrogenated fats and selected chocolate bars in Czech Republic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62690094%3A18470%2F17%3A50005084" target="_blank" >RIV/62690094:18470/17:50005084 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60162694:G44__/17:43889562

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616313061" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616313061</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.08.066" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2016.08.066</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of nickel in hydrogenated fats and selected chocolate bars in Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nickel is a metal that can be present in products containing hardened edible oils, possibly as leftover catalyst from the vegetable oil hardening process. Nickel may cause toxic effects including the promotion of cancer and contact allergy. In this work, nickel content was determined in hydrogenated vegetable fats and confectionery products, made with these fats, available on the Czech market using newly developed method combining microwave digestion and graphite furnace AAS. While concentrations of 0.086 ± 0.014 mg.kg−1 or less were found in hydrogenated vegetable fats, the Ni content in confectionery products was significantly higher, varying between 0.742 ± 0.066 and 3.141 ± 0.217 mg.kg−1. Based on an average consumer basket, daily intake of nickel from vegetable fats is at least twice as low as intake from confectionery products. Based on results, the levels of nickel in neither vegetable fats nor confectionery products, do not represent a significant health risk.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of nickel in hydrogenated fats and selected chocolate bars in Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Nickel is a metal that can be present in products containing hardened edible oils, possibly as leftover catalyst from the vegetable oil hardening process. Nickel may cause toxic effects including the promotion of cancer and contact allergy. In this work, nickel content was determined in hydrogenated vegetable fats and confectionery products, made with these fats, available on the Czech market using newly developed method combining microwave digestion and graphite furnace AAS. While concentrations of 0.086 ± 0.014 mg.kg−1 or less were found in hydrogenated vegetable fats, the Ni content in confectionery products was significantly higher, varying between 0.742 ± 0.066 and 3.141 ± 0.217 mg.kg−1. Based on an average consumer basket, daily intake of nickel from vegetable fats is at least twice as low as intake from confectionery products. Based on results, the levels of nickel in neither vegetable fats nor confectionery products, do not represent a significant health risk.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EE2.3.30.0052" target="_blank" >EE2.3.30.0052: Rozvoj výzkumu a vývoje na Univerzitě Hradec Králové za účasti postdoktorandů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    217

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    456-460

  • Kód UT WoS článku

    000384851800058

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84985023169