Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Complex Analysis of Antioxidant Activity, Abscisic Acid Level, and Accumulation of Osmotica in Apple and Cherry In Vitro Cultures under Osmotic Stress

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62690094%3A18470%2F21%3A50018231" target="_blank" >RIV/62690094:18470/21:50018231 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/1422-0067/22/15/7922" target="_blank" >https://www.mdpi.com/1422-0067/22/15/7922</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/ijms22157922" target="_blank" >10.3390/ijms22157922</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Complex Analysis of Antioxidant Activity, Abscisic Acid Level, and Accumulation of Osmotica in Apple and Cherry In Vitro Cultures under Osmotic Stress

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Plant response to osmotic stress is a complex issue and includes a wide range of physiological and biochemical processes. Extensive studies of known cultivars and their reaction to drought or salinity stress are very important for future breeding of new and tolerant cultivars. Our study focused on the antioxidant activity, accumulations of osmotica, and the content of abscisic acid in apple (cv. &quot;Malinove holovouske&quot;, &quot;Fragrance&quot;, &quot;Rubinstep&quot;, &quot;Idared&quot;, &quot;Car Alexander&quot;) and cherry (cv. &quot;Regina&quot;, &quot;Napoleonova&quot;, &quot;Kastanka&quot;, &quot;Sunburst&quot;, &quot;P-HL-C&quot;) cultivated in vitro on media containing different levels of polyethylene glycol PEG-6000. Our results indicated that the studied genotypes responded differently to osmotic stress manifested as reduction in the leaf relative water content (RWC) and increment in the activities of antioxidant enzymes, proline, sugars, and abscisic acid content. Overall, cherry cultivars showed a smaller decrease in percentage RWC and enzymatic activities, but enhanced proline content compared to the apple plants cultivars. Cultivars &quot;Rubinstep&quot;, &quot;Napoleonova&quot;, and &quot;Kastanka&quot; exhibited higher antioxidant capacity and accumulation of osmoprotectants like proline and sorbitol that can be associated with the drought-tolerance system.

  • Název v anglickém jazyce

    Complex Analysis of Antioxidant Activity, Abscisic Acid Level, and Accumulation of Osmotica in Apple and Cherry In Vitro Cultures under Osmotic Stress

  • Popis výsledku anglicky

    Plant response to osmotic stress is a complex issue and includes a wide range of physiological and biochemical processes. Extensive studies of known cultivars and their reaction to drought or salinity stress are very important for future breeding of new and tolerant cultivars. Our study focused on the antioxidant activity, accumulations of osmotica, and the content of abscisic acid in apple (cv. &quot;Malinove holovouske&quot;, &quot;Fragrance&quot;, &quot;Rubinstep&quot;, &quot;Idared&quot;, &quot;Car Alexander&quot;) and cherry (cv. &quot;Regina&quot;, &quot;Napoleonova&quot;, &quot;Kastanka&quot;, &quot;Sunburst&quot;, &quot;P-HL-C&quot;) cultivated in vitro on media containing different levels of polyethylene glycol PEG-6000. Our results indicated that the studied genotypes responded differently to osmotic stress manifested as reduction in the leaf relative water content (RWC) and increment in the activities of antioxidant enzymes, proline, sugars, and abscisic acid content. Overall, cherry cultivars showed a smaller decrease in percentage RWC and enzymatic activities, but enhanced proline content compared to the apple plants cultivars. Cultivars &quot;Rubinstep&quot;, &quot;Napoleonova&quot;, and &quot;Kastanka&quot; exhibited higher antioxidant capacity and accumulation of osmoprotectants like proline and sorbitol that can be associated with the drought-tolerance system.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10611 - Plant sciences, botany

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International journal of molecular sciences

  • ISSN

    1661-6596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    22

  • Číslo periodika v rámci svazku

    15

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    15

  • Strana od-do

    "Article Number: 7922"

  • Kód UT WoS článku

    000681840600001

  • EID výsledku v databázi Scopus