Extraction and enrichment of furanoid glycosylated diterpenes present in green coffee beans: New methodology in the QuEChERS concept
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62690094%3A18470%2F21%3A50021379" target="_blank" >RIV/62690094:18470/21:50021379 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157521003422?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157521003422?via%3Dihub</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2021.104142" target="_blank" >10.1016/j.jfca.2021.104142</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Extraction and enrichment of furanoid glycosylated diterpenes present in green coffee beans: New methodology in the QuEChERS concept
Popis výsledku v původním jazyce
Four furanoid glycosylated diterpenes (mascaroside I, mascaroside III, mascaroside IV and mascaroside V) were extracted from green grains of Coffea arabica after clean up steps with organic solvents (chloroform/acetone and 80 % ethanol) and concentrated with the aid of macroporous polymeric resins (XAD-2) in column. The identification of compounds has been extensively tested with the aid of hyphenated spectroscopic techniques, such as TLC-MS and ESI-HRMS. The methodology employed was shown to be efficient (81 % recovery after column) and robust (molecular ions of compounds with error <5 ppm), fitting the QuEChERS concept.
Název v anglickém jazyce
Extraction and enrichment of furanoid glycosylated diterpenes present in green coffee beans: New methodology in the QuEChERS concept
Popis výsledku anglicky
Four furanoid glycosylated diterpenes (mascaroside I, mascaroside III, mascaroside IV and mascaroside V) were extracted from green grains of Coffea arabica after clean up steps with organic solvents (chloroform/acetone and 80 % ethanol) and concentrated with the aid of macroporous polymeric resins (XAD-2) in column. The identification of compounds has been extensively tested with the aid of hyphenated spectroscopic techniques, such as TLC-MS and ESI-HRMS. The methodology employed was shown to be efficient (81 % recovery after column) and robust (molecular ions of compounds with error <5 ppm), fitting the QuEChERS concept.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10401 - Organic chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
ISSN
0889-1575
e-ISSN
1096-0481
Svazek periodika
104
Číslo periodika v rámci svazku
December
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
"Article Number: 104142"
Kód UT WoS článku
000705263700016
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85114599455