Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fruit and Vegetable Peel-Enriched Functional Foods: Potential Avenues and Health Perspectives

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62690094%3A18470%2F22%3A50019301" target="_blank" >RIV/62690094:18470/22:50019301 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00179906:_____/22:10445816

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.hindawi.com/journals/ecam/2022/8543881/" target="_blank" >https://www.hindawi.com/journals/ecam/2022/8543881/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1155/2022/8543881" target="_blank" >10.1155/2022/8543881</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Fruit and Vegetable Peel-Enriched Functional Foods: Potential Avenues and Health Perspectives

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fresh fruit and vegetables are highly utilized commodities by health-conscious consumers and represent a prominent segment in the functional and nutritional food sector. However, food processing is causing significant loss of nutritional components, and the generation of waste is creating serious economic and environmental problems. Fruit and vegetables encompass husk, peels, pods, pomace, seeds, and stems, which are usually discarded, despite being known to contain potentially beneficial compounds, such as carotenoids, dietary fibers, enzymes, and polyphenols. The emerging interest in the food industry in the nutritional and biofunctional constituents of polyphenols has prompted the utilization of fruit and vegetable waste for developing enriched and functional foods, with applications in the pharmaceutical industry. Moreover, the utilization of waste for developing diverse and crucial bioactive commodities is a fundamental step in sustainable development. Furthermore, it provides evidence regarding the applicability of fruit and vegetable waste in different food formulations especially bakery, jam, and meat based products.

  • Název v anglickém jazyce

    Fruit and Vegetable Peel-Enriched Functional Foods: Potential Avenues and Health Perspectives

  • Popis výsledku anglicky

    Fresh fruit and vegetables are highly utilized commodities by health-conscious consumers and represent a prominent segment in the functional and nutritional food sector. However, food processing is causing significant loss of nutritional components, and the generation of waste is creating serious economic and environmental problems. Fruit and vegetables encompass husk, peels, pods, pomace, seeds, and stems, which are usually discarded, despite being known to contain potentially beneficial compounds, such as carotenoids, dietary fibers, enzymes, and polyphenols. The emerging interest in the food industry in the nutritional and biofunctional constituents of polyphenols has prompted the utilization of fruit and vegetable waste for developing enriched and functional foods, with applications in the pharmaceutical industry. Moreover, the utilization of waste for developing diverse and crucial bioactive commodities is a fundamental step in sustainable development. Furthermore, it provides evidence regarding the applicability of fruit and vegetable waste in different food formulations especially bakery, jam, and meat based products.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30229 - Integrative and complementary medicine (alternative practice systems)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine

  • ISSN

    1741-427X

  • e-ISSN

    1741-4288

  • Svazek periodika

    2022

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4. 7. 2022

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    "Article number: 8543881"

  • Kód UT WoS článku

    000831013900012

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85134602015