Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fruit and Vegetable Peel Waste: Applications in Food and Environmental Industries

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62690094%3A18470%2F22%3A50019614" target="_blank" >RIV/62690094:18470/22:50019614 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/978-981-16-9527-8_11" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/978-981-16-9527-8_11</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/978-981-16-9527-8_11" target="_blank" >10.1007/978-981-16-9527-8_11</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Fruit and Vegetable Peel Waste: Applications in Food and Environmental Industries

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Reduction of food waste by extensively using raw sources builds good impact on the climate, environment, and food security. Fruits and vegetables are the commodities of horticultural crops that are commonly used. Thus, the waste generated during processing can be proclaimed as a valuable by-product if extensive technological interventions are used to improve the value of successive goods to balance the cost of processing. Fruit and vegetable wastes have great potential for bioconversion into valuable products with biotechnological, biocontrol, bioenergy, and industrial applications. These wastes could serve as a source of edible coating, fat mimetics, fortified probiotics, natural pigment, and volatile compounds in the food industry. Additionally, these wastes can also be used for synthesizing green carbon dots, biochar, and biosorbents that have environmental applications. The utilization of these fruit and vegetable wastes for generating valuable products is a foundation step towards sustainable development. The current chapter discusses the valuable products that can be obtained by bioconversion of waste of fruits and vegetables by enlisting their application in both food and environmental sectors.

  • Název v anglickém jazyce

    Fruit and Vegetable Peel Waste: Applications in Food and Environmental Industries

  • Popis výsledku anglicky

    Reduction of food waste by extensively using raw sources builds good impact on the climate, environment, and food security. Fruits and vegetables are the commodities of horticultural crops that are commonly used. Thus, the waste generated during processing can be proclaimed as a valuable by-product if extensive technological interventions are used to improve the value of successive goods to balance the cost of processing. Fruit and vegetable wastes have great potential for bioconversion into valuable products with biotechnological, biocontrol, bioenergy, and industrial applications. These wastes could serve as a source of edible coating, fat mimetics, fortified probiotics, natural pigment, and volatile compounds in the food industry. Additionally, these wastes can also be used for synthesizing green carbon dots, biochar, and biosorbents that have environmental applications. The utilization of these fruit and vegetable wastes for generating valuable products is a foundation step towards sustainable development. The current chapter discusses the valuable products that can be obtained by bioconversion of waste of fruits and vegetables by enlisting their application in both food and environmental sectors.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20801 - Environmental biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Fruits and Vegetable Wastes

  • ISBN

    978-981-16-9526-1

  • Počet stran výsledku

    29

  • Strana od-do

    259-287

  • Počet stran knihy

    448

  • Název nakladatele

    Springer

  • Místo vydání

    Singapore

  • Kód UT WoS kapitoly