UTILIZATION OF LIPASE IN DIETS FOR CHICKEN BROILERS
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F64510000%3A_____%2F01%3A90041_1" target="_blank" >RIV/64510000:_____/01:90041_1 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
UTILIZATION OF LIPASE IN DIETS FOR CHICKEN BROILERS
Popis výsledku v původním jazyce
A feeding comparative trial was conducted on 560 chicken broilers of ROSS 208 hybrid to study the relation of feed consumption and broiler weight to different lipase concentrations 0 - 2,5 - 5 - 10- 15 - 20 - 25 g per 100 kg of starter BR1 (treatments a0- a2.5 - a5 -a10 - a15 - a20 - a25), and to identical concentrations of enzymic preparation applied to standard production diets BR2 (factor A) and production diets BR2 fortified with 2 % of lard (factor B). The results indicated that an application ofthe enzymic preparation with lipase reduced feed consumption in kg per 1 kg of body gain. This finding is confirmed by statistically significantly (P < 0.1 to P < 0.05) lower values of feed consumption in kg per 1 kg of body gain in all experimental groups of broilers, for starter diets BR1 and for application of this preparation to production diets BR2 fortified with lard and without it. The positive effect is a 4-5% reduction in feed consumption in kg per 1 kg of body gain. Polynomial
Název v anglickém jazyce
UTILIZATION OF LIPASE IN DIETS FOR CHICKEN BROILERS
Popis výsledku anglicky
A feeding comparative trial was conducted on 560 chicken broilers of ROSS 208 hybrid to study the relation of feed consumption and broiler weight to different lipase concentrations 0 - 2,5 - 5 - 10- 15 - 20 - 25 g per 100 kg of starter BR1 (treatments a0- a2.5 - a5 -a10 - a15 - a20 - a25), and to identical concentrations of enzymic preparation applied to standard production diets BR2 (factor A) and production diets BR2 fortified with 2 % of lard (factor B). The results indicated that an application ofthe enzymic preparation with lipase reduced feed consumption in kg per 1 kg of body gain. This finding is confirmed by statistically significantly (P < 0.1 to P < 0.05) lower values of feed consumption in kg per 1 kg of body gain in all experimental groups of broilers, for starter diets BR1 and for application of this preparation to production diets BR2 fortified with lard and without it. The positive effect is a 4-5% reduction in feed consumption in kg per 1 kg of body gain. Polynomial
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EP9004" target="_blank" >EP9004: Využití katalytického účinku lipázy v krmných směsích pro drůbeží brojlery</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Agriculture ( Poľnohospodárstvo)
ISSN
—
e-ISSN
—
Svazek periodika
48
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
8-16
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—