Dietologie a nutriční podpora
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F65269705%3A_____%2F21%3A00075753" target="_blank" >RIV/65269705:_____/21:00075753 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.galen.cz/idistrik/vydav/?PHPSESSID=1ff16m9att4kf810al6spoapdh&page%5Bbook%5D=5973" target="_blank" >http://www.galen.cz/idistrik/vydav/?PHPSESSID=1ff16m9att4kf810al6spoapdh&page%5Bbook%5D=5973</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dietologie a nutriční podpora
Popis výsledku v původním jazyce
Nutriční podpora se poskytuje ve formě dietoterapie, enterální a/nebo parenterální výživy. Odbornou kvalitu nutriční péče garantuje nutriční tým zdravotnického zařízení (nutriční terapeut, nutricionista, všeobecná sestra a farmaceut). Edukace pacientů a ošetřujících a nácvik soběstačnosti v poskytování nutriční péče významně zvyšují její efektivitu a bezpečnost. Daná kapitola se zabývá principy dietoterapie a nutriční péče, dietním systémem, již zmíněnou enterální a parenterální výživou. Dále se autoři věnují komplikacím nutriční podpory, interakcí umělé výživy-léků a také monitorací nutriční podpory.
Název v anglickém jazyce
Dietetics and nutritional support
Popis výsledku anglicky
Nutritional support is provided in the form of diet therapy, enteral and/or parenteral nutrition. The professional quality of nutritional care is guaranteed by the nutritional team of the medical facility (nutritional therapist, nutritionist, general nurse and pharmacist). The education of patients and caregivers and the training of self-sufficiency in the provision of nutritional care significantly increase its effectiveness and safety. The chapter deals with the principles of diet therapy and nutritional care, the diet system, the already mentioned enteral and parenteral nutrition. Furthermore, the authors address the complications of nutritional support, the interaction of artificial nutrition-drugs and also the monitoring of nutritional support.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Klinická výživa
ISBN
978-80-7492-555-9
Počet stran výsledku
128
Strana od-do
1-128
Počet stran knihy
944
Název nakladatele
Galén
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS kapitoly
—