Etika v klinické výživě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F65269705%3A_____%2F21%3A00075766" target="_blank" >RIV/65269705:_____/21:00075766 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.galen.cz/idistrik/vydav/?PHPSESSID=1ff16m9att4kf810al6spoapdh&page%5Bbook%5D=5973" target="_blank" >http://www.galen.cz/idistrik/vydav/?PHPSESSID=1ff16m9att4kf810al6spoapdh&page%5Bbook%5D=5973</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Etika v klinické výživě
Popis výsledku v původním jazyce
Klinická výživa je považována za medicínskou intervenci, nikoliv za základní péči. Pro její poskytnutí musí být splněna indikace, musí vést k naplňování terapeutického cíle a pacient s postupem musí vyjádřit souhlas. Pokud tyto podmínky nejsou splněny, je nutné nutriční intervenci nezahajovat nebo ukončit. Kapitola zabývající se etickými otázkami v klinické výživě je odrazem uvědomění si krize odosobněné medicíny. Autoři dané kapitoly se snaží nastínit etické zásady používání prostředků klinické výživy ve vybraných klinických situacích (etické aspekty klinické výživy v geriatrii, intenzivní medicíně, onkologii, komunikaci s umírajícími a další).
Název v anglickém jazyce
Ethics in clinical nutrition
Popis výsledku anglicky
Clinical nutrition is considered a medical intervention, not a basic care. To provide it, the indication must be met, it must lead to the fulfillment of the therapeutic goal and the patient must consent to the procedure. If these conditions are not met, the nutritional intervention must not be started or stopped. The chapter dealing with ethical issues in clinical nutrition is a reflection of the awareness of the crisis of depersonalized medicine. The authors of this chapter try to outline the ethical principles of using clinical nutrition in selected clinical situations (ethical aspects of clinical nutrition in geriatrics, intensive care medicine, oncology, communication with the dying and others).
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Klinická výživa
ISBN
978-80-7492-555-9
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
1-6
Počet stran knihy
944
Název nakladatele
Galén
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS kapitoly
—