Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výživa kriticky nemocných

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F65269705%3A_____%2F21%3A00075770" target="_blank" >RIV/65269705:_____/21:00075770 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.galen.cz/idistrik/vydav/?PHPSESSID=1ff16m9att4kf810al6spoapdh&page%5Bbook%5D=5973" target="_blank" >http://www.galen.cz/idistrik/vydav/?PHPSESSID=1ff16m9att4kf810al6spoapdh&page%5Bbook%5D=5973</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výživa kriticky nemocných

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kriticky nemocný pacient je bezprostředně ohrožen na životě a jeho záchrana v první fázi spočívá v hemodynamické stabilizaci, obnovení adekvátní perfuze tkání, transportu a spotřeby kyslíku. Malnutrice zvyšuje mortalitu kritického stavu, prodlužuje léčení a zvyšuje náklady na zdravotní péči. Nutriční podpora slouží k prevenci a léčbě malnutrice, k ovlivnění metabolické a zánětové reaktivity organismu, brání fatální ztrátě objemu endogenního proteinu, podporuje imunitní reaktivitu a tkáňovou regeneraci. Daná kapitola se věnuje problematice patofyziologie šoku a sepse, dále se zabývá nutriční strategií v resuscitační fázi (ebb fáze) a po resuscitační fázi kritického stavu (flow fáze). Rovněž se věnuje enterální a parenterální výživě kritického pacienta, výživě u vybraných stavů kriticky nemocných a rekonvalescenci kritického stavu.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutrition of critically ill patients

  • Popis výsledku anglicky

    The critically ill patient is immediately threatened with life and his rescue in the first phase consists in hemodynamic stabilization, restoration of adequate tissue perfusion, transport and oxygen consumption. Malnutrition increases critical mortality, prolongs treatment and increases health care costs. Nutritional support serves to prevent and treat malnutrition, to affect the metabolic and inflammatory reactivity of the body, prevents fatal loss of endogenous protein volume, supports immune reactivity and tissue regeneration. The chapter deals with the pathophysiology of shock and sepsis, then deals with the nutritional strategy in the resuscitation phase (ebb phase) and after the resuscitation phase of the critical state (flow phase). He also deals with enteral and parenteral nutrition of a critical patient, nutrition in selected critically ill conditions and convalescence of a critical condition.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30200 - Clinical medicine

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Klinická výživa

  • ISBN

    978-80-7492-555-9

  • Počet stran výsledku

    24

  • Strana od-do

    1-24

  • Počet stran knihy

    944

  • Název nakladatele

    Galén

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS kapitoly