Výživa kriticky nemocných
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F65269705%3A_____%2F21%3A00075770" target="_blank" >RIV/65269705:_____/21:00075770 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.galen.cz/idistrik/vydav/?PHPSESSID=1ff16m9att4kf810al6spoapdh&page%5Bbook%5D=5973" target="_blank" >http://www.galen.cz/idistrik/vydav/?PHPSESSID=1ff16m9att4kf810al6spoapdh&page%5Bbook%5D=5973</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výživa kriticky nemocných
Popis výsledku v původním jazyce
Kriticky nemocný pacient je bezprostředně ohrožen na životě a jeho záchrana v první fázi spočívá v hemodynamické stabilizaci, obnovení adekvátní perfuze tkání, transportu a spotřeby kyslíku. Malnutrice zvyšuje mortalitu kritického stavu, prodlužuje léčení a zvyšuje náklady na zdravotní péči. Nutriční podpora slouží k prevenci a léčbě malnutrice, k ovlivnění metabolické a zánětové reaktivity organismu, brání fatální ztrátě objemu endogenního proteinu, podporuje imunitní reaktivitu a tkáňovou regeneraci. Daná kapitola se věnuje problematice patofyziologie šoku a sepse, dále se zabývá nutriční strategií v resuscitační fázi (ebb fáze) a po resuscitační fázi kritického stavu (flow fáze). Rovněž se věnuje enterální a parenterální výživě kritického pacienta, výživě u vybraných stavů kriticky nemocných a rekonvalescenci kritického stavu.
Název v anglickém jazyce
Nutrition of critically ill patients
Popis výsledku anglicky
The critically ill patient is immediately threatened with life and his rescue in the first phase consists in hemodynamic stabilization, restoration of adequate tissue perfusion, transport and oxygen consumption. Malnutrition increases critical mortality, prolongs treatment and increases health care costs. Nutritional support serves to prevent and treat malnutrition, to affect the metabolic and inflammatory reactivity of the body, prevents fatal loss of endogenous protein volume, supports immune reactivity and tissue regeneration. The chapter deals with the pathophysiology of shock and sepsis, then deals with the nutritional strategy in the resuscitation phase (ebb phase) and after the resuscitation phase of the critical state (flow phase). He also deals with enteral and parenteral nutrition of a critical patient, nutrition in selected critically ill conditions and convalescence of a critical condition.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
30200 - Clinical medicine
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Klinická výživa
ISBN
978-80-7492-555-9
Počet stran výsledku
24
Strana od-do
1-24
Počet stran knihy
944
Název nakladatele
Galén
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS kapitoly
—