Imobilizace směsných bakteriálních kultur degradujících EDTA izolovaných z bulharských a českých zdrojů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67179843%3A_____%2F04%3A00102726" target="_blank" >RIV/67179843:_____/04:00102726 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Immobilization of mixed bacterial cultures degrading EDTA and isolated from Bulgarian and Czech sources
Popis výsledku v původním jazyce
Studies were carried out on immobilization of mixed bacterial cultures. Various gel matrices for immobilization were compared (Ca-alginate, ?-carrageenan, agar, polyacrylamide). The optimal immobilization parameters (gel and biocatalyst concentration, initial cell loading) were determined. Biocatalysts with high operational stabilities and metabolizing effectively Na2EDTA were obtained. The decomposition of Fe(III)-EDTA and Mg(II)-EDTA complexes with immobilized mixed bacterial cultures was also studied
Název v anglickém jazyce
Immobilization of mixed bacterial cultures degrading EDTA and isolated from Bulgarian and Czech sources
Popis výsledku anglicky
Studies were carried out on immobilization of mixed bacterial cultures. Various gel matrices for immobilization were compared (Ca-alginate, ?-carrageenan, agar, polyacrylamide). The optimal immobilization parameters (gel and biocatalyst concentration, initial cell loading) were determined. Biocatalysts with high operational stabilities and metabolizing effectively Na2EDTA were obtained. The decomposition of Fe(III)-EDTA and Mg(II)-EDTA complexes with immobilized mixed bacterial cultures was also studied
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/IBS6087204" target="_blank" >IBS6087204: Vývoj a studium magnetických detekčních, separačních a značících technik a jejich využití v biovědách a biotechnologiích</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Scientific Works of University of Food Technologies - Plovdiv
ISSN
0477-0250
e-ISSN
—
Svazek periodika
51
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
BG - Bulharská republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
312-317
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—