Enhancement of brown fat thermogenesis using chenodeoxycholic acid in mice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985823%3A_____%2F14%3A00431306" target="_blank" >RIV/67985823:_____/14:00431306 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1038/ijo.2013.230" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1038/ijo.2013.230</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1038/ijo.2013.230" target="_blank" >10.1038/ijo.2013.230</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Enhancement of brown fat thermogenesis using chenodeoxycholic acid in mice
Popis výsledku v původním jazyce
In this study, the effects of natural bile acid, chenodeoxycholic acid (CDCA), on dietary obesity, UCP1 in both interscapular BAT and in white adipose tissue (brite cells in WAT), were characterized in dietary-obese mice. In the 8-week reversion, the CDCA intervention resulted in a dose-dependent reduction of obesity, dyslipidaemia and glucose intolerance, which could be largely explained by a transient decrease in food intake. The 3-week reversion revealed mild CDCA-dependent and food intake-independent induction of UCP1-mediated thermogenesis in interscapular BAT, negligible increase of UCP1 in subcutaneous WAT and a shift from carbohydrate to lipid oxidation
Název v anglickém jazyce
Enhancement of brown fat thermogenesis using chenodeoxycholic acid in mice
Popis výsledku anglicky
In this study, the effects of natural bile acid, chenodeoxycholic acid (CDCA), on dietary obesity, UCP1 in both interscapular BAT and in white adipose tissue (brite cells in WAT), were characterized in dietary-obese mice. In the 8-week reversion, the CDCA intervention resulted in a dose-dependent reduction of obesity, dyslipidaemia and glucose intolerance, which could be largely explained by a transient decrease in food intake. The 3-week reversion revealed mild CDCA-dependent and food intake-independent induction of UCP1-mediated thermogenesis in interscapular BAT, negligible increase of UCP1 in subcutaneous WAT and a shift from carbohydrate to lipid oxidation
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
International Journal of Obesity
ISSN
0307-0565
e-ISSN
—
Svazek periodika
38
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
1027-1034
Kód UT WoS článku
000340666900002
EID výsledku v databázi Scopus
—