Alternative Glycerol Balance Strategies among Saccharomyces Species in Response to Winemaking Stress
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985823%3A_____%2F16%3A00459055" target="_blank" >RIV/67985823:_____/16:00459055 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.3389/fmicb.2016.00435" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.3389/fmicb.2016.00435</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.3389/fmicb.2016.00435" target="_blank" >10.3389/fmicb.2016.00435</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Alternative Glycerol Balance Strategies among Saccharomyces Species in Response to Winemaking Stress
Popis výsledku v původním jazyce
Production and balance of glycerol is essential for the survival of yeast cells in certain stressful conditions as hyperosmotic or cold shock that occur during industrial processes as winemaking. In this work we have investigated the expression of four genes (GPD1, GPD2, STL1, and FPS1) crucial in the glycerol pool balance in the four species with a biotechnological potential (S. cerevisiae; S. paradoxus; S. uvarum; and S. kudriavzevii), and the ability of strains to grow under osmotic and cold stresses. The results show different pattern and level of expression among the different species, especially for STL1. All our data point to different strategies to handle glycerol accumulation in response to winemaking stresses as hyperosmotic or cold-hyperosmotic stress in the different species, with variable emphasis in the production, influx, or efflux of glycerol
Název v anglickém jazyce
Alternative Glycerol Balance Strategies among Saccharomyces Species in Response to Winemaking Stress
Popis výsledku anglicky
Production and balance of glycerol is essential for the survival of yeast cells in certain stressful conditions as hyperosmotic or cold shock that occur during industrial processes as winemaking. In this work we have investigated the expression of four genes (GPD1, GPD2, STL1, and FPS1) crucial in the glycerol pool balance in the four species with a biotechnological potential (S. cerevisiae; S. paradoxus; S. uvarum; and S. kudriavzevii), and the ability of strains to grow under osmotic and cold stresses. The results show different pattern and level of expression among the different species, especially for STL1. All our data point to different strategies to handle glycerol accumulation in response to winemaking stresses as hyperosmotic or cold-hyperosmotic stress in the different species, with variable emphasis in the production, influx, or efflux of glycerol
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA15-03708S" target="_blank" >GA15-03708S: Specifické vlastnosti kvasinek rodu Saccharomyces a druhu Dekkera bruxellensis a jejich využití v biotechnologiích a potravinářství</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Frontiers in Microbiology
ISSN
1664-302X
e-ISSN
—
Svazek periodika
7
Číslo periodika v rámci svazku
Mar 31
Stát vydavatele periodika
CH - Švýcarská konfederace
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000373277300005
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-84964334567