Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Alternative Glycerol Balance Strategies among Saccharomyces Species in Response to Winemaking Stress

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985823%3A_____%2F16%3A00459055" target="_blank" >RIV/67985823:_____/16:00459055 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.3389/fmicb.2016.00435" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.3389/fmicb.2016.00435</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3389/fmicb.2016.00435" target="_blank" >10.3389/fmicb.2016.00435</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Alternative Glycerol Balance Strategies among Saccharomyces Species in Response to Winemaking Stress

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Production and balance of glycerol is essential for the survival of yeast cells in certain stressful conditions as hyperosmotic or cold shock that occur during industrial processes as winemaking. In this work we have investigated the expression of four genes (GPD1, GPD2, STL1, and FPS1) crucial in the glycerol pool balance in the four species with a biotechnological potential (S. cerevisiae; S. paradoxus; S. uvarum; and S. kudriavzevii), and the ability of strains to grow under osmotic and cold stresses. The results show different pattern and level of expression among the different species, especially for STL1. All our data point to different strategies to handle glycerol accumulation in response to winemaking stresses as hyperosmotic or cold-hyperosmotic stress in the different species, with variable emphasis in the production, influx, or efflux of glycerol

  • Název v anglickém jazyce

    Alternative Glycerol Balance Strategies among Saccharomyces Species in Response to Winemaking Stress

  • Popis výsledku anglicky

    Production and balance of glycerol is essential for the survival of yeast cells in certain stressful conditions as hyperosmotic or cold shock that occur during industrial processes as winemaking. In this work we have investigated the expression of four genes (GPD1, GPD2, STL1, and FPS1) crucial in the glycerol pool balance in the four species with a biotechnological potential (S. cerevisiae; S. paradoxus; S. uvarum; and S. kudriavzevii), and the ability of strains to grow under osmotic and cold stresses. The results show different pattern and level of expression among the different species, especially for STL1. All our data point to different strategies to handle glycerol accumulation in response to winemaking stresses as hyperosmotic or cold-hyperosmotic stress in the different species, with variable emphasis in the production, influx, or efflux of glycerol

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA15-03708S" target="_blank" >GA15-03708S: Specifické vlastnosti kvasinek rodu Saccharomyces a druhu Dekkera bruxellensis a jejich využití v biotechnologiích a potravinářství</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Frontiers in Microbiology

  • ISSN

    1664-302X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    7

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Mar 31

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000373277300005

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84964334567