A new pH sensor localized in the Golgi apparatus of Saccharomyces cerevisiae reveals unexpected roles of Vph1p and Stv1p isoforms
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985823%3A_____%2F20%3A00523841" target="_blank" >RIV/67985823:_____/20:00523841 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.1038/s41598-020-58795-w" target="_blank" >https://doi.org/10.1038/s41598-020-58795-w</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1038/s41598-020-58795-w" target="_blank" >10.1038/s41598-020-58795-w</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
A new pH sensor localized in the Golgi apparatus of Saccharomyces cerevisiae reveals unexpected roles of Vph1p and Stv1p isoforms
Popis výsledku v původním jazyce
The gradual acidification of the secretory pathway is conserved and extremely important for eukaryotic cells, but until now there was no pH sensor available to monitor the pH of the early Golgi apparatus in Saccharomyces cerevisiae. Therefore, we developed a pHluorin-based sensor for in vivo measurements in the lumen of the Golgi. By using this new tool we show that the cis- and medial-Golgi pH is equal to 6.6-6.7 in wild type cells during exponential phase. As expected, V-ATPase inactivation results in a near neutral Golgi pH. We also uncover that surprisingly Vph1p isoform of the V-ATPase is prevalent to Stv1p for Golgi acidification. Additionally, we observe that during changes of the cytosolic pH, the Golgi pH is kept relatively stable, mainly thanks to the V-ATPase. Eventually, this new probe will allow to better understand the mechanisms involved in the acidification and the pH control within the secretory pathway.
Název v anglickém jazyce
A new pH sensor localized in the Golgi apparatus of Saccharomyces cerevisiae reveals unexpected roles of Vph1p and Stv1p isoforms
Popis výsledku anglicky
The gradual acidification of the secretory pathway is conserved and extremely important for eukaryotic cells, but until now there was no pH sensor available to monitor the pH of the early Golgi apparatus in Saccharomyces cerevisiae. Therefore, we developed a pHluorin-based sensor for in vivo measurements in the lumen of the Golgi. By using this new tool we show that the cis- and medial-Golgi pH is equal to 6.6-6.7 in wild type cells during exponential phase. As expected, V-ATPase inactivation results in a near neutral Golgi pH. We also uncover that surprisingly Vph1p isoform of the V-ATPase is prevalent to Stv1p for Golgi acidification. Additionally, we observe that during changes of the cytosolic pH, the Golgi pH is kept relatively stable, mainly thanks to the V-ATPase. Eventually, this new probe will allow to better understand the mechanisms involved in the acidification and the pH control within the secretory pathway.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA17-01953S" target="_blank" >GA17-01953S: Fyziologická úloha kation/proton antiportních systémů v homeostázi monovalentních kationtů, signalizaci Ca2+ a v regulaci vnitrobuněčného pH</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Scientific Reports
ISSN
2045-2322
e-ISSN
—
Svazek periodika
10
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
1881
Kód UT WoS článku
000515602400002
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85079069709