Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Triacylglycerol-Rich Oils of Marine Origin are Optimal Nutrients for Induction of Polyunsaturated Docosahexaenoic Acid Ester of Hydroxy Linoleic Acid (13-DHAHLA) with Anti-Inflammatory Properties in Mice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985823%3A_____%2F20%3A00524894" target="_blank" >RIV/67985823:_____/20:00524894 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/68378050:_____/20:00524894

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1002/mnfr.201901238" target="_blank" >https://doi.org/10.1002/mnfr.201901238</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/mnfr.201901238" target="_blank" >10.1002/mnfr.201901238</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Triacylglycerol-Rich Oils of Marine Origin are Optimal Nutrients for Induction of Polyunsaturated Docosahexaenoic Acid Ester of Hydroxy Linoleic Acid (13-DHAHLA) with Anti-Inflammatory Properties in Mice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Scope The docosahexaenoic acid ester of hydroxy linoleic acid (13-DHAHLA) is a bioactive lipid with anti-inflammatory properties from the family of fatty acid esters of hydroxy fatty acids (FAHFA). Methods and results To explore the biosynthesis of 13-DHAHLA from dietary oils, C57BL/6N mice are gavaged for 8 days with various corn oil/marine oil mixtures containing the same amount of DHA. Plasma levels of omega-3 FAHFAs are influenced by the lipid composition of the mixtures but do not reflect the changes in bioavailability of polyunsaturated fatty acids in plasma. Triacylglycerol-bound DHA and linoleic acid serve as more effective precursors for 13-DHAHLA synthesis than DHA bound in phospholipids or wax esters. Both 13(S)- and 13(R)-DHAHLA inhibit antigen and PGE(2)-induced chemotaxis and degranulation of mast cells to a comparable extent and 13(S)-DHAHLA is identified as the predominant isomer in mouse adipose tissue. Conclusion Here, the optimal nutritional source of DHA is identified, which supports production of anti-inflammatory FAHFAs, as triacylglycerol-based marine oil and also reveals a possible role of triacylglycerols in the synthesis of FAHFA lipokines.

  • Název v anglickém jazyce

    Triacylglycerol-Rich Oils of Marine Origin are Optimal Nutrients for Induction of Polyunsaturated Docosahexaenoic Acid Ester of Hydroxy Linoleic Acid (13-DHAHLA) with Anti-Inflammatory Properties in Mice

  • Popis výsledku anglicky

    Scope The docosahexaenoic acid ester of hydroxy linoleic acid (13-DHAHLA) is a bioactive lipid with anti-inflammatory properties from the family of fatty acid esters of hydroxy fatty acids (FAHFA). Methods and results To explore the biosynthesis of 13-DHAHLA from dietary oils, C57BL/6N mice are gavaged for 8 days with various corn oil/marine oil mixtures containing the same amount of DHA. Plasma levels of omega-3 FAHFAs are influenced by the lipid composition of the mixtures but do not reflect the changes in bioavailability of polyunsaturated fatty acids in plasma. Triacylglycerol-bound DHA and linoleic acid serve as more effective precursors for 13-DHAHLA synthesis than DHA bound in phospholipids or wax esters. Both 13(S)- and 13(R)-DHAHLA inhibit antigen and PGE(2)-induced chemotaxis and degranulation of mast cells to a comparable extent and 13(S)-DHAHLA is identified as the predominant isomer in mouse adipose tissue. Conclusion Here, the optimal nutritional source of DHA is identified, which supports production of anti-inflammatory FAHFAs, as triacylglycerol-based marine oil and also reveals a possible role of triacylglycerols in the synthesis of FAHFA lipokines.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Molecular Nutrition & Food Research

  • ISSN

    1613-4125

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    64

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    1901238

  • Kód UT WoS článku

    000527628700001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85084156610