Optické monitorování kyslíku a glukózy v průběhu fermentačního procesu v bioreaktoru.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985858%3A_____%2F07%3A00091176" target="_blank" >RIV/67985858:_____/07:00091176 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Optické monitorovanie kyslíka a glukózy v priebehu fermentačného procesu v bioreaktore.
Popis výsledku v původním jazyce
MATINOES optický senzor na detekci kyslíku a glukosy bol použitý v priebehu fermentácie kvasinok S. cerevisiae DBM 60 a baktérií konsorcia NEM. Citlivosť a koncentračná škála senzorov závisela od struktury rutheniového komplexa. Po fermentácii, SEM mikroskopie citlivých vrstiev ukázala prítomnosť buniek na povrchu a vo vnitre, no odozva glukosového senzora bola stabilná v priebehu 6ti dennej fermentácie kvasinok. Signal MATINOES kyslíkového senzora súuhlasil s meraním na Clarkovej elektrodě po čas celéfermentácie konsorcia baktérii NEM.
Název v anglickém jazyce
The Optical Monitoring of Oxygen and Glucose during Fermentation in the Bioreactor.
Popis výsledku anglicky
MATINOES optical sensors of oxygen and glucose were applied during fermentation of S. cerevisiae DBM 60 and bacterial consortium NEM. A sensitivities and concentration ranges of sensors were influenced by structure of ruthenium complex. After fermentation, SEM of sensitive films revealed cells growth on theirs surface and inside but the response of glucose sensor was stable during 6 days of yeast fermentation. The signal of MATINOES oxygen sensor agreed with measurement of Clark electrode during full time of NEM fermentation.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CC - Organická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník prednáškových a posterových príspevkov.
ISBN
978-80-227-2628-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
81-88
Název nakladatele
STU Fakulta chemickej a potravinárskej technologie
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Banská Bystrica
Datum konání akce
7. 2. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—