Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Účinek modifikace struktury semen na rychlost extrakce superkritickým CO2

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985858%3A_____%2F08%3A00305705" target="_blank" >RIV/67985858:_____/08:00305705 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Impact of Seed Structure Modification on the Rate

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Internal structure of soybeans was modified by the instantaneous controlled pressure drop process (DIC) when the material is heated by saturated steam for a short period of time and then rapidly evacuated. The bursting evaporation of moisture from all the mass of material caused by the pressure drop blows cavities in the material, breaks their walls and thus enhances subsequent extraction of oil from soybeans. Both the whole beans and milled beans and both the DIC-treated and non-treated beans were extracted with supercritical CO2 at 280 bar and 40 ?C. The extraction yield was measured and simulated by three mathematical models and equilibrium and mass transfer parameters were evaluated. The pore size distribution was measured as well. The results showformation of micropores in the beans by the DIC treatment and a substantial increase in the rate of extraction controlled by intraparticle diffusion.

  • Název v anglickém jazyce

    Impact of Seed Structure Modification on the Rate

  • Popis výsledku anglicky

    Internal structure of soybeans was modified by the instantaneous controlled pressure drop process (DIC) when the material is heated by saturated steam for a short period of time and then rapidly evacuated. The bursting evaporation of moisture from all the mass of material caused by the pressure drop blows cavities in the material, breaks their walls and thus enhances subsequent extraction of oil from soybeans. Both the whole beans and milled beans and both the DIC-treated and non-treated beans were extracted with supercritical CO2 at 280 bar and 40 ?C. The extraction yield was measured and simulated by three mathematical models and equilibrium and mass transfer parameters were evaluated. The pore size distribution was measured as well. The results showformation of micropores in the beans by the DIC treatment and a substantial increase in the rate of extraction controlled by intraparticle diffusion.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA104%2F06%2F1174" target="_blank" >GA104/06/1174: Dva úkoly vyzkumu superkritických procesů: proudění v extraktoru/reaktoru a metody dělení výstupní směsi</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Supercritical Fluids

  • ISSN

    0896-8446

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    44

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    211-218

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus