Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Visual study of material expansion using DIC process completed by temperature and pressure history

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F12%3A00194846" target="_blank" >RIV/68407700:21220/12:00194846 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://chisa.cz/2012/" target="_blank" >http://chisa.cz/2012/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Visual study of material expansion using DIC process completed by temperature and pressure history

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The DIC process (instant controlled pressure drop) is a new technology used for transformation of raw foods to ready-to-eat products by changing their structure and size. The DIC process resembles commonly used puffing, but two essential differences, that is detente into vacuum and the instantaneity of detente, enable us to obtaine more important effects and also to expose product to lower pressure and temperature. Two foods, cheese emmental and coagulated soy milk - tofu, were treated by DIC process. The products were exposed for a short time (40 - 50 s) to saturated steam (0.3 - 0.6 MPa) in an autoclave and then the pressure was abruptly decreased to a vacuum level (about 10 kPa). This abrupt pressure drop provoked auto-vaporization of the superheated vapour and volatile compounds which induced expansion and instantaneous cooling of the product. The effects of two parameters of DIC process namely pressure and heating time on product expansion were studied using the central composite

  • Název v anglickém jazyce

    Visual study of material expansion using DIC process completed by temperature and pressure history

  • Popis výsledku anglicky

    The DIC process (instant controlled pressure drop) is a new technology used for transformation of raw foods to ready-to-eat products by changing their structure and size. The DIC process resembles commonly used puffing, but two essential differences, that is detente into vacuum and the instantaneity of detente, enable us to obtaine more important effects and also to expose product to lower pressure and temperature. Two foods, cheese emmental and coagulated soy milk - tofu, were treated by DIC process. The products were exposed for a short time (40 - 50 s) to saturated steam (0.3 - 0.6 MPa) in an autoclave and then the pressure was abruptly decreased to a vacuum level (about 10 kPa). This abrupt pressure drop provoked auto-vaporization of the superheated vapour and volatile compounds which induced expansion and instantaneous cooling of the product. The effects of two parameters of DIC process namely pressure and heating time on product expansion were studied using the central composite

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    JP - Průmyslové procesy a zpracování

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    20th International Conference of Chemical and Process Engineering CHISA 2012 and 15th Conference PRESS 2012, CD-ROM of Full Text

  • ISBN

    978-80-905035-1-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    1-10

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemického inženýrství

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    25. 8. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku