Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stability testing of resveratrol and viniferin obtained from Vitis vinifera L. by various extraction methods considering the industrial viewpoint.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985858%3A_____%2F20%3A00523584" target="_blank" >RIV/67985858:_____/20:00523584 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22340/20:43920713

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.nature.com/articles/s41598-020-62603-w" target="_blank" >https://www.nature.com/articles/s41598-020-62603-w</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1038/s41598-020-62603-w" target="_blank" >10.1038/s41598-020-62603-w</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Stability testing of resveratrol and viniferin obtained from Vitis vinifera L. by various extraction methods considering the industrial viewpoint.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Solid by-products generated in the winemaking process, can comprise valuable bioactive substances such as resveratrol and viniferin, which can be used in whole range of sectors including medicine, pharmacy, cosmetic industry etc. The changes in content of those stilbenes in extracts obtained by maceration and Soxhlet extraction were monitored using newly modified and validated high-performance liquid chromatography-mass spectrometry method which was proved to be accurate, reproducible, and efficient for their determination. The yields of individual bioactive compounds isolated from winery by-products are crucially dependent on the conditions of used extraction techniques. From this point of view, stability testing including light exposure, elevated temperature, and storage for longer time periods in the solution, represents the basis for optimizing conditions of extraction methods of resveratrol and trans-ε-viniferin. High temperature is beneficial for better release of thermally more stable stilbenes such as trans-resveratrol and trans-ε-viniferin but its application for prolonged time periods can be destructive. Light stress conditions cause the formation of otherwise unavailable cis-ε-viniferin by dimerization and photoisomerization of trans- stilbenes.

  • Název v anglickém jazyce

    Stability testing of resveratrol and viniferin obtained from Vitis vinifera L. by various extraction methods considering the industrial viewpoint.

  • Popis výsledku anglicky

    Solid by-products generated in the winemaking process, can comprise valuable bioactive substances such as resveratrol and viniferin, which can be used in whole range of sectors including medicine, pharmacy, cosmetic industry etc. The changes in content of those stilbenes in extracts obtained by maceration and Soxhlet extraction were monitored using newly modified and validated high-performance liquid chromatography-mass spectrometry method which was proved to be accurate, reproducible, and efficient for their determination. The yields of individual bioactive compounds isolated from winery by-products are crucially dependent on the conditions of used extraction techniques. From this point of view, stability testing including light exposure, elevated temperature, and storage for longer time periods in the solution, represents the basis for optimizing conditions of extraction methods of resveratrol and trans-ε-viniferin. High temperature is beneficial for better release of thermally more stable stilbenes such as trans-resveratrol and trans-ε-viniferin but its application for prolonged time periods can be destructive. Light stress conditions cause the formation of otherwise unavailable cis-ε-viniferin by dimerization and photoisomerization of trans- stilbenes.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20401 - Chemical engineering (plants, products)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TJ01000249" target="_blank" >TJ01000249: Vývoj víceúčelového extrakčního zařízení pro zpracování odpadů z vinařství na produkty s vysokou přidanou hodnotou.</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientific Reports

  • ISSN

    2045-2322

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    5564

  • Kód UT WoS článku

    000560406800012

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85082510999