Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Evaluation of pulsed electric fields technology for the improvement of subsequent carotenoid extraction from dried Rhodotorula glutinis yeast.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985858%3A_____%2F20%3A00541354" target="_blank" >RIV/67985858:_____/20:00541354 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://hdl.handle.net/11104/0318916" target="_blank" >http://hdl.handle.net/11104/0318916</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.126824" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2020.126824</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Evaluation of pulsed electric fields technology for the improvement of subsequent carotenoid extraction from dried Rhodotorula glutinis yeast.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This research aims to evaluate whether the electroporation of Rhodotorula glutinis fresh biomass improved the subsequent extraction of carotenoids from dry biomass using supercritical CO2 and traditional solvent extraction.nSupercritical CO2 extraction yields were low after all treatments assayed. Similarly, solvent extraction of carotenoids from untreated or PEF treated cells that were immediately freeze-dried after the pre-treatment was neither effective (extraction yield < 20% total content).nConversely, PEF-treatment and subsequent intermediate incubation in aqueous buffer for 24 h, followed by freeze-drying and extraction, led to a large improvement with the three solvents assayed (acetone, hexane, ethanol). Ethanol was the most efficient, reaching an extraction yield of 80% of total carotenoid, which represents a recovery of 267 mu g/g(dw). Torularhodin esters constituted the main carotenoid found in the extracts. This is of great interest, as ethanol is eco-friendly solvent and potential applications of torularhodin range from food to medical purposes.n n n

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of pulsed electric fields technology for the improvement of subsequent carotenoid extraction from dried Rhodotorula glutinis yeast.

  • Popis výsledku anglicky

    This research aims to evaluate whether the electroporation of Rhodotorula glutinis fresh biomass improved the subsequent extraction of carotenoids from dry biomass using supercritical CO2 and traditional solvent extraction.nSupercritical CO2 extraction yields were low after all treatments assayed. Similarly, solvent extraction of carotenoids from untreated or PEF treated cells that were immediately freeze-dried after the pre-treatment was neither effective (extraction yield < 20% total content).nConversely, PEF-treatment and subsequent intermediate incubation in aqueous buffer for 24 h, followed by freeze-drying and extraction, led to a large improvement with the three solvents assayed (acetone, hexane, ethanol). Ethanol was the most efficient, reaching an extraction yield of 80% of total carotenoid, which represents a recovery of 267 mu g/g(dw). Torularhodin esters constituted the main carotenoid found in the extracts. This is of great interest, as ethanol is eco-friendly solvent and potential applications of torularhodin range from food to medical purposes.n n n

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20402 - Chemical process engineering

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

    1873-7072

  • Svazek periodika

    323

  • Číslo periodika v rámci svazku

    SEP 1

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    126824

  • Kód UT WoS článku

    000533609100031

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85083455688