Rheological and textural properties of cosmetic emulsions
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985874%3A_____%2F11%3A00360042" target="_blank" >RIV/67985874:_____/11:00360042 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.3933/ApplRheol-21-35200" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.3933/ApplRheol-21-35200</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.3933/ApplRheol-21-35200" target="_blank" >10.3933/ApplRheol-21-35200</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Rheological and textural properties of cosmetic emulsions
Popis výsledku v původním jazyce
A set of 31 cosmetic emulsions, as the most frequent cosmetic dispersions, comprising lotions and creams (o/w, w/o), was analyzed by rheological procedures (RheoStress 300, Thermo Fischer Scientific) and by sensory profiling. Rheological analysis provedto be more suitable for the storage stability testing of the emulsion than sensory evaluation. Psychorheology was applied as a suitable complex method. Rheological parameters were compared to sensory texture attributes (removing from a package, ease of spreading, skin feel and thickness). Almost 60 % of relationships among rheological and sensory parameters were statistically significant (P = 0.05). Considering relationships only between rheological and sensory characteristics (with each other), 46 % were statistically significant (P = 0.05).
Název v anglickém jazyce
Rheological and textural properties of cosmetic emulsions
Popis výsledku anglicky
A set of 31 cosmetic emulsions, as the most frequent cosmetic dispersions, comprising lotions and creams (o/w, w/o), was analyzed by rheological procedures (RheoStress 300, Thermo Fischer Scientific) and by sensory profiling. Rheological analysis provedto be more suitable for the storage stability testing of the emulsion than sensory evaluation. Psychorheology was applied as a suitable complex method. Rheological parameters were compared to sensory texture attributes (removing from a package, ease of spreading, skin feel and thickness). Almost 60 % of relationships among rheological and sensory parameters were statistically significant (P = 0.05). Considering relationships only between rheological and sensory characteristics (with each other), 46 % were statistically significant (P = 0.05).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
BK - Mechanika tekutin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Applied Rheology
ISSN
1430-6395
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
35200
Kód UT WoS článku
000292756600013
EID výsledku v databázi Scopus
—