Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The proportion of the key components analysed in collagen-based isolates from fish and mammalian tissues processed by different protocols

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985891%3A_____%2F21%3A00545736" target="_blank" >RIV/67985891:_____/21:00545736 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/68407700:21220/21:00357105

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157521002593?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157521002593?via%3Dihub</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2021.104059" target="_blank" >10.1016/j.jfca.2021.104059</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The proportion of the key components analysed in collagen-based isolates from fish and mammalian tissues processed by different protocols

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this pilot study is to compare two extraction processes tested in our lab with intention to preserve the biological structure and functions of collagen-based isolate for biomedical purposes during its processing. Collagen type I was isolated from various animal sources from fish, porcine and rat skins. The resulting isolates, along with commercial calf collagens as control, were subsequently characterised and their composition examined by means of several analytical methods such as amino acid analysis, FTIR, SDS-PAGE. Moreover, the moisture, lipid, glycosaminoglycans, hydroxyproline and N contents were determined. We found that both the factors considered, the source of the collagen and the process employed, exerted effects on the final composition of the isolate and we monitored the key differences, in particular, with respect to the protein and lipid contents. Moreover, the study provides a discussion of issues surrounding the assessment of the actual pure collagen content determined on the basis of the content of hydroxyproline and the purity of the protein fraction.

  • Název v anglickém jazyce

    The proportion of the key components analysed in collagen-based isolates from fish and mammalian tissues processed by different protocols

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this pilot study is to compare two extraction processes tested in our lab with intention to preserve the biological structure and functions of collagen-based isolate for biomedical purposes during its processing. Collagen type I was isolated from various animal sources from fish, porcine and rat skins. The resulting isolates, along with commercial calf collagens as control, were subsequently characterised and their composition examined by means of several analytical methods such as amino acid analysis, FTIR, SDS-PAGE. Moreover, the moisture, lipid, glycosaminoglycans, hydroxyproline and N contents were determined. We found that both the factors considered, the source of the collagen and the process employed, exerted effects on the final composition of the isolate and we monitored the key differences, in particular, with respect to the protein and lipid contents. Moreover, the study provides a discussion of issues surrounding the assessment of the actual pure collagen content determined on the basis of the content of hydroxyproline and the purity of the protein fraction.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20903 - Bioproducts (products that are manufactured using biological material as feedstock) biomaterials, bioplastics, biofuels, bioderived bulk and fine chemicals, bio-derived novel materials

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/NV19-02-00068" target="_blank" >NV19-02-00068: Bioartificiální kardiovaskulární záplaty a cévní náhrady na bázi porcinního kolagenu zesílené nano/mikrovlákny remodelované pomocí kmenových buněk v bioreaktorech</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Composition and Analysis

  • ISSN

    0889-1575

  • e-ISSN

    1096-0481

  • Svazek periodika

    103

  • Číslo periodika v rámci svazku

    October

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    104059

  • Kód UT WoS článku

    000695367900002

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85111258647