In vitro effects of bacitracin and monensin on ovine rumen fermentatium.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985904%3A_____%2F02%3A21023001" target="_blank" >RIV/67985904:_____/02:21023001 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
In vitro effects of bacitracin and monensin on ovine rumen fermentatium.
Popis výsledku v původním jazyce
The effect of bacitracin on production of volatile fatty acids (VFA) and gases was investigated in in vitro incubations of the rumen fluid of a sheep and compared with that of monensin. Starch and xylan were used as substrates.In cultures with starch both antibiotics increased production and molar proportion of propionate and decreased molar proportion and production of butyrate and methane. In cultures with xylan, both antibiotics significantly decreased production of methane.Both antibiotics increasednon-significantly proportion of propionate at the expense of acetate and butyrate. In general, effects of both additives were more apparent on starch than on xylan. Fermentation shifts in cultures with bacitracin were less pronounced than those in cultures with monensin. It can be concluded that bacitracin is less efficient rumen modifier than monensin.
Název v anglickém jazyce
In vitro effects of bacitracin and monensin on ovine rumen fermentatium.
Popis výsledku anglicky
The effect of bacitracin on production of volatile fatty acids (VFA) and gases was investigated in in vitro incubations of the rumen fluid of a sheep and compared with that of monensin. Starch and xylan were used as substrates.In cultures with starch both antibiotics increased production and molar proportion of propionate and decreased molar proportion and production of butyrate and methane. In cultures with xylan, both antibiotics significantly decreased production of methane.Both antibiotics increasednon-significantly proportion of propionate at the expense of acetate and butyrate. In general, effects of both additives were more apparent on starch than on xylan. Fermentation shifts in cultures with bacitracin were less pronounced than those in cultures with monensin. It can be concluded that bacitracin is less efficient rumen modifier than monensin.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Scientia Agriculturae Bohemica
ISSN
0582-2343
e-ISSN
—
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
59-62
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—