Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

In vitro effects of bacitracin and monensin on ovine rumen fermentatium.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985904%3A_____%2F02%3A21023001" target="_blank" >RIV/67985904:_____/02:21023001 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    In vitro effects of bacitracin and monensin on ovine rumen fermentatium.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effect of bacitracin on production of volatile fatty acids (VFA) and gases was investigated in in vitro incubations of the rumen fluid of a sheep and compared with that of monensin. Starch and xylan were used as substrates.In cultures with starch both antibiotics increased production and molar proportion of propionate and decreased molar proportion and production of butyrate and methane. In cultures with xylan, both antibiotics significantly decreased production of methane.Both antibiotics increasednon-significantly proportion of propionate at the expense of acetate and butyrate. In general, effects of both additives were more apparent on starch than on xylan. Fermentation shifts in cultures with bacitracin were less pronounced than those in cultures with monensin. It can be concluded that bacitracin is less efficient rumen modifier than monensin.

  • Název v anglickém jazyce

    In vitro effects of bacitracin and monensin on ovine rumen fermentatium.

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of bacitracin on production of volatile fatty acids (VFA) and gases was investigated in in vitro incubations of the rumen fluid of a sheep and compared with that of monensin. Starch and xylan were used as substrates.In cultures with starch both antibiotics increased production and molar proportion of propionate and decreased molar proportion and production of butyrate and methane. In cultures with xylan, both antibiotics significantly decreased production of methane.Both antibiotics increasednon-significantly proportion of propionate at the expense of acetate and butyrate. In general, effects of both additives were more apparent on starch than on xylan. Fermentation shifts in cultures with bacitracin were less pronounced than those in cultures with monensin. It can be concluded that bacitracin is less efficient rumen modifier than monensin.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    ED - Fyziologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientia Agriculturae Bohemica

  • ISSN

    0582-2343

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    33

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    59-62

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus