Náhrada škrobu pektinem a inulinem v dietě časně odstavených králíků: vliv na užitkovost, zdraví a stravitelnost živin.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985904%3A_____%2F05%3A00027750" target="_blank" >RIV/67985904:_____/05:00027750 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027014:_____/05:#0000013
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Replacing starch by pectin and inulin in diet of early-weaned rabbits: effect on performance, health and nutrient digestibility
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to evaluate the effect of partial replacement of starch by pectin or pectin and inulin a diet of early-weaned rabbits. A total of 180 (60 per group) and 18 (6 per group) rabbits, 21 days old at the beginning of the experiment, were used for growth performance and intestinal traits evaluation, respectively. Digestibility of nutrients was measured individually (9 rabbits per group) between 49-53 days of age. A control, P (pectin) and PI (pectin+inulin) diet were formulated. For the whole fattening period, the lowest mortality was observed in rabbits fed the PI diet. Total VFA concentration in the caecum of rabbits fed diet supplemented with inulin (PI diet) was significantly higher and the pH lower than in the caecum of other rabbits.
Název v anglickém jazyce
Replacing starch by pectin and inulin in diet of early-weaned rabbits: effect on performance, health and nutrient digestibility
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the effect of partial replacement of starch by pectin or pectin and inulin a diet of early-weaned rabbits. A total of 180 (60 per group) and 18 (6 per group) rabbits, 21 days old at the beginning of the experiment, were used for growth performance and intestinal traits evaluation, respectively. Digestibility of nutrients was measured individually (9 rabbits per group) between 49-53 days of age. A control, P (pectin) and PI (pectin+inulin) diet were formulated. For the whole fattening period, the lowest mortality was observed in rabbits fed the PI diet. Total VFA concentration in the caecum of rabbits fed diet supplemented with inulin (PI diet) was significantly higher and the pH lower than in the caecum of other rabbits.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
ED - Fyziologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP523%2F03%2FD011" target="_blank" >GP523/03/D011: Vliv vyššího obsahu neškrobových polysacharidů v krmné směsi na užitkovost, stravitelnost živin a úhyn časně odstavených králíků</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Animal and Feed Sciences
ISSN
1230-1388
e-ISSN
—
Svazek periodika
14
Číslo periodika v rámci svazku
-
Stát vydavatele periodika
PL - Polská republika
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
321-331
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—