Náhrada škrobu pektinem či pektinem a inulinem ve startérové dietě časně odstavených králíků: vliv na růst, zdravotní stav, charakteristiku slepého střeva a viskozitu tráveniny tenkého střeva.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F04%3A00011206" target="_blank" >RIV/00027014:_____/04:00011206 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Replacement of starch by pectin and chicory inulin in the starter diet of early-weaned rabbits: effect on growth, health status, caecal traits and viscosity of the small intestinal content
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to evaluate the effect of a higher level of dietary pectin or dietary pectin and inulin (Frutafit? IQ), as a partial replacement of starch, in the starter diet of early-weaned rabbits on growth, health status, caecal traits andviscosity of the small intestinal content. A total of 180 (60/group) and 18 (6/group) early-weaned rabbits, 21 days old at the beginning of the experiment, were used for growth performance and intestinal traits evaluation, respectively. Three experimental diets were formulated: control diet, diet P (pectin) and diet PI (pectin+inulin). The control diet (19.0% ADF, 18.6% starch, 4.3% pectins) was fed to rabbits of the 1st group from weaning to slaughter (at the age of 77 days). Diets P (20.3% ADF, 12.5%starch, 9.0% pectins) and PI (20.0% ADF, 10.3% starch, 9.0% pectins + 4% inulin) were fed to rabbits of the respective group from weaning to 42 days of age, then rabbits received the control diet till slaughter.
Název v anglickém jazyce
Replacement of starch by pectin and chicory inulin in the starter diet of early-weaned rabbits: effect on growth, health status, caecal traits and viscosity of the small intestinal content
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the effect of a higher level of dietary pectin or dietary pectin and inulin (Frutafit? IQ), as a partial replacement of starch, in the starter diet of early-weaned rabbits on growth, health status, caecal traits andviscosity of the small intestinal content. A total of 180 (60/group) and 18 (6/group) early-weaned rabbits, 21 days old at the beginning of the experiment, were used for growth performance and intestinal traits evaluation, respectively. Three experimental diets were formulated: control diet, diet P (pectin) and diet PI (pectin+inulin). The control diet (19.0% ADF, 18.6% starch, 4.3% pectins) was fed to rabbits of the 1st group from weaning to slaughter (at the age of 77 days). Diets P (20.3% ADF, 12.5%starch, 9.0% pectins) and PI (20.0% ADF, 10.3% starch, 9.0% pectins + 4% inulin) were fed to rabbits of the respective group from weaning to 42 days of age, then rabbits received the control diet till slaughter.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP523%2F03%2FD011" target="_blank" >GP523/03/D011: Vliv vyššího obsahu neškrobových polysacharidů v krmné směsi na užitkovost, stravitelnost živin a úhyn časně odstavených králíků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
8th World Rabbit Congress
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
1022-1028
Název nakladatele
World Rabbit Science Association
Místo vydání
Puebla, Mexico
Místo konání akce
Puebla, Mexico
Datum konání akce
7. 9. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—