Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metabolism of pectin in rumen and rabbit caecal bacteria

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985904%3A_____%2F05%3A00027759" target="_blank" >RIV/67985904:_____/05:00027759 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Metabolism of pectin in rumen and rabbit caecal bacteria

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Metabolism of pectin was studied in rumen bacteria Butyrivibrio fibrisolvens, Prevotella ruminicola, Lachnospira multiparus, and in rabbit caecal bacteria Bifidobacterium pseudolongum and Bacteroides caccae. In growth on pectin these bacteria produced more acetate and less those metabolites the syntheses of which require metabolic hydrogen than in growth on glucose. This can be explained if we assume that the carboxyl groups of pectin are not lost at the beginning of the catabolic reaction sequence, buttake part in the fermentation products formation. Cell extracts of all bacteria contained high activity of 2-keto-3-deoxy-6-phosphogluconate aldolase, which is the enzyme unique for the Entner-Doudoroff metabolic route. It can be concluded that this route is the principal pathway of metabolism of pectin monomeric units.

  • Název v anglickém jazyce

    Metabolism of pectin in rumen and rabbit caecal bacteria

  • Popis výsledku anglicky

    Metabolism of pectin was studied in rumen bacteria Butyrivibrio fibrisolvens, Prevotella ruminicola, Lachnospira multiparus, and in rabbit caecal bacteria Bifidobacterium pseudolongum and Bacteroides caccae. In growth on pectin these bacteria produced more acetate and less those metabolites the syntheses of which require metabolic hydrogen than in growth on glucose. This can be explained if we assume that the carboxyl groups of pectin are not lost at the beginning of the catabolic reaction sequence, buttake part in the fermentation products formation. Cell extracts of all bacteria contained high activity of 2-keto-3-deoxy-6-phosphogluconate aldolase, which is the enzyme unique for the Entner-Doudoroff metabolic route. It can be concluded that this route is the principal pathway of metabolism of pectin monomeric units.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    ED - Fyziologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F03%2F0358" target="_blank" >GA525/03/0358: Příprava, popis struktury a biologické účinky derivátů pektinu</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientific Messenger of Lviv State Academy of Veterinary Medicine

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    7

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    UA - Ukrajina

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus