Accumulation of Microcystins in Nile Tilapia, Oreochromis niloticus L., and Effects of Complex Cyanobacterial Bloom on the Dietetic Quality of Muscles
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985939%3A_____%2F11%3A00368551" target="_blank" >RIV/67985939:_____/11:00368551 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00128-011-0279-y" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s00128-011-0279-y</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00128-011-0279-y" target="_blank" >10.1007/s00128-011-0279-y</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Accumulation of Microcystins in Nile Tilapia, Oreochromis niloticus L., and Effects of Complex Cyanobacterial Bloom on the Dietetic Quality of Muscles
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to investigate the kinetics of accumulation and elimination of microcystins in the tissues of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) and to evaluate the effect of cyanobacterial exposure on fish muscle quality (levels of total fatand ash, protein, dry matter and the composition of saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids). Fish were exposed for 28 days to a natural cyanobacterial bloom. Following the exposure, fish were moved to the clean water, but only minormicrocystin removal from the hepatopancreas was observed during a 4 week depuration period. Exposures of tilapia to the complex cyanobacterial bloom had only minor and temporary impacts on the investigated parameters of dietetic quality.
Název v anglickém jazyce
Accumulation of Microcystins in Nile Tilapia, Oreochromis niloticus L., and Effects of Complex Cyanobacterial Bloom on the Dietetic Quality of Muscles
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to investigate the kinetics of accumulation and elimination of microcystins in the tissues of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) and to evaluate the effect of cyanobacterial exposure on fish muscle quality (levels of total fatand ash, protein, dry matter and the composition of saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids). Fish were exposed for 28 days to a natural cyanobacterial bloom. Following the exposure, fish were moved to the clean water, but only minormicrocystin removal from the hepatopancreas was observed during a 4 week depuration period. Exposures of tilapia to the complex cyanobacterial bloom had only minor and temporary impacts on the investigated parameters of dietetic quality.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EF - Botanika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology
ISSN
0007-4861
e-ISSN
—
Svazek periodika
87
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
26-30
Kód UT WoS článku
000291356800006
EID výsledku v databázi Scopus
—