Monitorování životaschopnosti mikrobiální populace v pitné vodě metodou průtokové cytometrie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985939%3A_____%2F23%3A00581055" target="_blank" >RIV/67985939:_____/23:00581055 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://hdl.handle.net/11104/0349625" target="_blank" >https://hdl.handle.net/11104/0349625</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Monitorování životaschopnosti mikrobiální populace v pitné vodě metodou průtokové cytometrie
Popis výsledku v původním jazyce
Mikrobiom přírodní vody z artéského vrtu (tj. balené vody tohoto původu) byl charakterizován metodou kombinující fluorescenční barvení buněk a počítání buněk průtokovou cytometrií. Byla sledována změna celkového počtu buněk (TCC) (mikrobiální „otisk prstu“), počtu buněk mrtvých (DCC) a poměr živých buněk s vysokým (HNA) a nízkým (LNA) obsahem nukleových kyselin. Tato pitná voda (tj. obsahující přibližně 14 tisíc buněk na ml) byla upravena technologií CaviPlazmy, při které vznikají peroxid vodíku, ozón a volné radikály. Touto metodou se snižovala životaschopnost (viabilita) mikrobiálních buněk, jak z původního mikrobiomu, tak přidané laboratorní kultury E. coli. Buňky odumíraly, jejich celkový počet se snížil, buňky také lyzovaly a zvyšoval se tak obsah asimilovatelného uhlíku (AOC) v ošetřené vodě. Poznatky z těchto laboratorních pokusů přispívají k porozumění vlivu oxidačních procesů na životaschopnost mikrobiálních buněk a možného budoucího využití těchto technologií pro dezinfekci a ochranu proti opětovnému růstu možných kontaminantů.
Název v anglickém jazyce
Flow cytometric method to monitor the viability of microbial populations in drinking water
Popis výsledku anglicky
The microbiome of natural water from an artesian well (i.e., bottled water of this origin) was characterised using a method combining staining with fluorescence dyes and cell counting by flow cytometry. These investigations revealed the microbial fingerprint of such high-quality drinking water (i.e., containing about 14 thousands cells per mL) as well as changes in total cell count (TCC), dead cell count (DCC) and the ratio of living cells with high (HNA) and low (LNA) nucleic acid content. Hydrogen peroxide, ozone, and free radicals were produced in water exposed to CaviPlazma, while cell viability was reduced, both within the original microbiome and in an inoculated laboratory culture of E. coli. In this treated water, microbial cells died, total cell counts decayed by lysis and dissolved assimilable carbon (AOC) increased. Unique findings from these laboratory experiments facilitate our understanding of the effects of oxidation processes on the viability of microorganisms as well as the potential future use of these technologies for drinking water disinfection and protection against regrowth of possible contaminants.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA22-11456S" target="_blank" >GA22-11456S: Výzkum fundamentálních interakcí hydrodynamické kavitace a nízkoteplotního plazmatu ke zvýšení dezinfekčních účinků</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů