Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mikrobiom vody

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F24%3A00014883" target="_blank" >RIV/75010330:_____/24:00014883 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.grada.cz/mikrobiom-a-zdravi-13931/" target="_blank" >https://www.grada.cz/mikrobiom-a-zdravi-13931/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mikrobiom vody

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mikrobiom vody zahrnuje širokou škálu rozmanitých vodních ekosystému, různě ovlivněných okolím, různě proměnlivých i probádaných. V tomto příspěvku jsme se zaměřili na mikrobiom pitné vody, na mikroorganismy tvořící core microbiome a popsali, jak jednotlivé kroky úpravy surové vody na vodu pitnou mohou ovlivnit celkové mikrobiální složení výsledného ekosystému. Na závěr pak uvádíme nové poznatky současné vědy ohledně možnosti změny mikrobiomu pitné, resp. teplé vody coby nástroje k prevenci šíření některých nemocí způsobených potenciálními patogeny, jako jsou legionely.

  • Název v anglickém jazyce

    Microbion of water

  • Popis výsledku anglicky

    The water microbiome encompasses a wide range of diverse aquatic ecosystems, variously influenced by the environment, variously variable and researched. In this paper, we focused on the drinking water microbiome, on the microorganisms forming the core microbiome, and described how individual steps in the treatment of raw water into drinking water can affect the overall microbial composition of the resulting ecosystem. Finally, we present new findings from current science regarding the possibility of changing the microbiome of drinking or hot water as a tool to prevent the spread of some diseases caused by potential pathogens, such as legionella.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30304 - Public and environmental health

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Mikrobiom a zdraví

  • ISBN

    978-80-271-5192-9

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    436-440

  • Počet stran knihy

    520

  • Název nakladatele

    Grada Publishing

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS kapitoly