Mikrobiom člověka a mikrobiom pitné vody - paralely a souvislosti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F21%3A00013527" target="_blank" >RIV/75010330:_____/21:00013527 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://hygiena.szu.cz/cz/artkey/hyg-202102-0004_mikrobiom-cloveka-a-mikrobiom-pitne-vody-paralely-a-souvislosti.php" target="_blank" >https://hygiena.szu.cz/cz/artkey/hyg-202102-0004_mikrobiom-cloveka-a-mikrobiom-pitne-vody-paralely-a-souvislosti.php</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.21101/hygiena.a1780" target="_blank" >10.21101/hygiena.a1780</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiom člověka a mikrobiom pitné vody - paralely a souvislosti
Popis výsledku v původním jazyce
Rozvoj některých biologických a molekulárně biologických metod umožnil pohlédnout na přírodní i technické ekosystémy v širším kontextu. A tak je možné zkoumat nejen jedince, ale též celé skupiny mikroorganismů (bakterie, viry, houby a kvasinky) vyskytující se v určitém prostředí (např. ve vodě, v půdě, v lidském střevě), tedy tzv. mikrobiom, a také zjišťovat, jak se různé mikrobiomy ovlivňují, i zda a jak jsou si svým složením podobné. Cílem tohoto příspěvku je shrnout poznatky o mikrobiomu pitné vody a mikrobiomu střev a najít možné paralely a vztahy mezi těmito dvěma systémy. Závěrem je diskutována otázka, zda nové globální přístupy mohou být využitelné i pro sledování kvality pitné, případně recyklované vody.
Název v anglickém jazyce
Human microbiome and drinking water microbiome - parallels and relationships
Popis výsledku anglicky
The development of modern biological and molecular biological methods made it possible to look at natural or technical ecosystems in a broader context. Therefore, it is possible to study not only a single microorganism but also the entire group of microorganisms (bacteria, viruses, fungi, yeasts) present in a certain ecosystem (e.g. in water, soil, or human gut), the so called microbiome, and also how different microbiomes influence each other and whether they are similar in their composition. The aim of this paper is to summarize the knowledge about the drinking water microbiome and intestinal microbiome and to find possible parallels and relationships between these two systems. Finally, the issue whether new global approaches could be used for monitoring drinking water or reclaimed water quality is discussed.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30304 - Public and environmental health
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/SS01010179" target="_blank" >SS01010179: Stanovení hygienických požadavků na recyklovanou vodu využívanou v budovách a městských vodních prvcích</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Hygiena
ISSN
1802-6281
e-ISSN
1803-1056
Svazek periodika
66
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
55-59
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—