Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stýkání a potýkání piva a vína očima laiků a lékařů ve 12. - 16. století

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985955%3A_____%2F19%3A00511098" target="_blank" >RIV/67985955:_____/19:00511098 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stýkání a potýkání piva a vína očima laiků a lékařů ve 12. - 16. století

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie se zabývá tím, jak kultura a zvyklosti, zejm. ve formě zkušeností, dostupnosti a obyčejů a národní identity, ale i argumenty akademicky vzdělaných lékařů, ovlivňovaly upřednostňování konzumace piva nebo vína od 12. do 16. století. Je v ní probíráno zeměpisné rozšíření výroby a konsumace těchto dvou nápojů v antické Evropě, pivo a víno ve středověkých klášterech, literární i odborně-naučné texty týkající se virtuální konkurence těchto alkoholických nápojů. Výroba destilátů a vznik naučných spisů chválících pivo (tzv. Bierbücher) ve střední Evropě představuje zlomovou událost ve virtuálním potýkání piva a vína. Žádný z této dvojice nápojů neztratil své příznivce, avšak evropské společnosti od té doby vyvstal problém se zneužíváním tvrdého alkoholu.

  • Název v anglickém jazyce

    Contacts and conflicts between Beer and Wine from the point of view laymen and physicians in 12th - 16th Century

  • Popis výsledku anglicky

    The study discusses how culture and customs, in the form of experience, availability and habits, national identity as well as arguments of learned physicians, affected preferences for beer or for wine from 12th till to 16th century. A geographical enlargement of production and consumption of these two drinks in Ancient Europe, the beer and wine in medieval monasteries, literary as well as scholarly texts about virtual competition of these alcoholic beverages are discussed. In the Central Europe, the production of spirits and development of scholarly books praising beer (Bierbücher) are the turning point in virtual competiton wine and beer. None of them lost its fans, but the European society was faced with a problem of abuse of spirits since then.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Orosené dějiny

  • ISBN

    978-80-7561-168-0

  • Počet stran výsledku

    28

  • Strana od-do

    15-42

  • Počet stran knihy

    398

  • Název nakladatele

    Filozofická fakulta Univerzity Jana Evangelisty Purkyně

  • Místo vydání

    Ústí nad Labem

  • Kód UT WoS kapitoly