Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání antioxidačních vlastností vybraných olejů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081707%3A_____%2F02%3A00000286" target="_blank" >RIV/68081707:_____/02:00000286 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparative antioxidative properties of selected seed oils

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The major aim of this study was to compare antioxidative properties in four widely used seed oils: sunflower, sunflower high oleic, rapeseed and grapeseed oils. The highest total content of oleic, linoleic and linolenic acids (91.7 %) was in sunflower high oleic oil. The highest content of antioxidants (165 mg tocopherols, 179 mg tocotrienols, 2.1 mg polyphenols and 1.3 mg o-diphenols, per kg), stability (3.1 hours) and TRAP (324 nmol/ml) were found in rapeseed oil. In additional set of experiments higher TRAP and stability were observed in crude oil extracts when compared with refined oil extracts. A very high correlation was observed between TRAP and stability (R = 0.96), tocopherols (R = 0.96), polyphenols (R = 0.92) and o-diphenols (R = 0.91). In conclusion, antioxidants are the main bioactive components of vegetable oils. The results indicate that vegetable oils could be a very important component in atherosclerosis preventing diets.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparative antioxidative properties of selected seed oils

  • Popis výsledku anglicky

    The major aim of this study was to compare antioxidative properties in four widely used seed oils: sunflower, sunflower high oleic, rapeseed and grapeseed oils. The highest total content of oleic, linoleic and linolenic acids (91.7 %) was in sunflower high oleic oil. The highest content of antioxidants (165 mg tocopherols, 179 mg tocotrienols, 2.1 mg polyphenols and 1.3 mg o-diphenols, per kg), stability (3.1 hours) and TRAP (324 nmol/ml) were found in rapeseed oil. In additional set of experiments higher TRAP and stability were observed in crude oil extracts when compared with refined oil extracts. A very high correlation was observed between TRAP and stability (R = 0.96), tocopherols (R = 0.96), polyphenols (R = 0.92) and o-diphenols (R = 0.91). In conclusion, antioxidants are the main bioactive components of vegetable oils. The results indicate that vegetable oils could be a very important component in atherosclerosis preventing diets.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    BO - Biofyzika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/IAB6004204" target="_blank" >IAB6004204: Antioxidační vlastnosti flavonoidů s ohledem na oxidativní vzplanutí fagocytů a interakce mezi fagocyty a endoteliálními buňkami</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Free Radical Research

  • ISSN

    1071-5762

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    36

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Suppl. 1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    64-65

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus