Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hypolipidemic effect of beer proteins in experiment on rats.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081707%3A_____%2F02%3A17023030" target="_blank" >RIV/68081707:_____/02:17023030 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Hypolipidemic effect of beer proteins in experiment on rats.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Amino acid analysis, electrophoretic separation and Fourier transform-infrared spectra (FT-IR) were used to determine and characterize proteins and amino acids in two types of beer: with a high content of proteins (Beer 1) and with a low content of proteins (Beer 2). The concentration of total proteins, albumin and of most studied amino acids in Beer 1 were significantly higher than in Beer 2 (P < 0.05-0.0005). Thirty-six rats were divided in three groups, each 12. The rats of the control group were fedbasal diet (BD) only and the BD of the two experimental groups (Beer 1 and Beer 2) was supplemented with lyophilized, polyphenol-free Beer 1 and Beer 2, respectively. Before and after completion of the 4 w feeding period the total cholesterol (TC), LDL-cholesterol (LDL-C), HDL-cholesterol, triglycerides (TG), lipid peroxides (LP) and total radical-trapping antioxidative potential (TRAP) in all three groups were examined.

  • Název v anglickém jazyce

    Hypolipidemic effect of beer proteins in experiment on rats.

  • Popis výsledku anglicky

    Amino acid analysis, electrophoretic separation and Fourier transform-infrared spectra (FT-IR) were used to determine and characterize proteins and amino acids in two types of beer: with a high content of proteins (Beer 1) and with a low content of proteins (Beer 2). The concentration of total proteins, albumin and of most studied amino acids in Beer 1 were significantly higher than in Beer 2 (P < 0.05-0.0005). Thirty-six rats were divided in three groups, each 12. The rats of the control group were fedbasal diet (BD) only and the BD of the two experimental groups (Beer 1 and Beer 2) was supplemented with lyophilized, polyphenol-free Beer 1 and Beer 2, respectively. Before and after completion of the 4 w feeding period the total cholesterol (TC), LDL-cholesterol (LDL-C), HDL-cholesterol, triglycerides (TG), lipid peroxides (LP) and total radical-trapping antioxidative potential (TRAP) in all three groups were examined.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    BO - Biofyzika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Lebensmittel-Wissenschaft und-Technologie-Food Science and Technology

  • ISSN

    0023-6438

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    35

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    265-271

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus