Vliv přídavku palmového a losového oleje na zastoupení mastných kyselin v tkáních potkana
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A43907941" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:43907941 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2012/mnet_2012_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2012/mnet_2012_full.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv přídavku palmového a losového oleje na zastoupení mastných kyselin v tkáních potkana
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem našeho projektu bylo srovnat účinek stravy na živočišný organismus, ukládání mastných kyselin do jednotlivých tkání a vliv příjmu mastných kyselin ve stravě na celkový cholesterol a HDL a LDL cholesterol. Podstatou projektu bylo potvrdit, že zvýšený příjem polynenasycených mastných kyselin má pozitivní vliv na zastoupení mastných kyselin v tkáních a docílení snížení celkového a HDL cholesterolu a zvýšení LDL cholesterolu. Pro pokus bylo použito 30 laboratorních potkanů rozdělených do 3 skupin po 10 ks: skupina kontrolní, skupina s přídavkem 3% palmového oleje a skupina s 3% přídavkem lososového oleje. Palmový olej má vysoký obsah nasycených mastných kyselin (palmitová kyselina 39,8%). Lososový olej obsahuje hlavně fyziologicky významné polynenasycené mastné kyseliny (linolenovou kyselinu, EPA a DHA). Po 48 dnech byla zvířata usmrcena podle pravidel wellfare. Plynovou chromatografií byly analyzovány tkáně jaterní, tukové a svalové. Stanovení cholesterolu bylo provedeno z krve. Výs
Název v anglickém jazyce
Effect of palm and salmon oil on fatty acids composition in the tissues of rats
Popis výsledku anglicky
The aim of our study was to compare the effect of intake fatty acids on animal organism. Higher content of polyunsaturated fatty acids leads to decrease cholesterol and HDL cholesterol. It should prove to increase of LDL cholesterol level. 30 rats were used inour experiment. They were divided in 3 groups: control group, group with 3% addition of salmon oil a group with 3% addition of palm oil. Palm oil mainly contents saturated fatty acids (palmitic acid, 39.8%). Salmon oil contains physiologically important compounds (linolenic acid, EPA and DHA). The samples were taken after 48 days. Lliver, fat and muscle tissues were analyzed by gas chromatogramy. Determination of cholesterol was performed in animal blood. The results confirmed our mentioned prediction. The highest content of polyunsaturated acids was in the group with addition of salmon oil. This group was achieved significantly reduction in total cholesterol and HDL cholesterol. Significant increase in LDL cholesterol fraction wa
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2012: Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-836-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
820-826
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
21. 11. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
000366461200092