Comparison of the contents of the main biochemical compounds and the antioxidant activity of some Spanish olive oils as determined by four different radical scavenging tests.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081707%3A_____%2F03%3A17033143" target="_blank" >RIV/68081707:_____/03:17033143 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Comparison of the contents of the main biochemical compounds and the antioxidant activity of some Spanish olive oils as determined by four different radical scavenging tests.
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to compare the contents of the main biochemical compounds and the antioxidant capacity of five Spanish olive oils by four different antioxidant tests and to find out the most valuable oil for disease preventing diets. Fatty acids, sterols and individual antioxidant compounds in Arbequina, Hojiblanca, Extra Virgin, Picual and Lampante Spanish olive oils were determined. In conclusion, the best method for determination of the antioxidant capacity of olive oils is the beta-carotene test. Extra Virgin olive oil has high organoleptic properties and the highest antioxidant activity. The above-mentioned makes this oil a preferable choice for diseases preventing diets.
Název v anglickém jazyce
Comparison of the contents of the main biochemical compounds and the antioxidant activity of some Spanish olive oils as determined by four different radical scavenging tests.
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to compare the contents of the main biochemical compounds and the antioxidant capacity of five Spanish olive oils by four different antioxidant tests and to find out the most valuable oil for disease preventing diets. Fatty acids, sterols and individual antioxidant compounds in Arbequina, Hojiblanca, Extra Virgin, Picual and Lampante Spanish olive oils were determined. In conclusion, the best method for determination of the antioxidant capacity of olive oils is the beta-carotene test. Extra Virgin olive oil has high organoleptic properties and the highest antioxidant activity. The above-mentioned makes this oil a preferable choice for diseases preventing diets.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
BO - Biofyzika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Nutrition Biochemistry
ISSN
0955-2863
e-ISSN
—
Svazek periodika
14
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
154-159
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—