Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Melting of cross-linked DNA V. Cross-linking effect caused by local stabilization of the double helix.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081707%3A_____%2F03%3A17033293" target="_blank" >RIV/68081707:_____/03:17033293 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Melting of cross-linked DNA V. Cross-linking effect caused by local stabilization of the double helix.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The stabilization of DNA can be affected by all the types of chemical modifications of DNA (interstrand cross-links, intrastrand cross-links or monofunctional adducts) which give rise to a strong enough local stabilization of the double helix. Our calculation demonstrates that an increase in stability by 25 to 30 kcal in the free energy of a single base pair of the double helix is sufficient for conserving the helicity of this base pair and preventing strand separation after melting of ordinary base pairs. For the situation where there is more then one stabilized site in a DNA duplex, a lower stabilization per site is sufficient (18 - 20 kcal). A substantial increase in DNA stability was found in various experimental studies for some metal-based antitumor compounds. Stretches of GC pairs more than 25 bp in length inserted into poly(AT) DNA also exhibit properties of stabilizing interstrand cross-links.

  • Název v anglickém jazyce

    Melting of cross-linked DNA V. Cross-linking effect caused by local stabilization of the double helix.

  • Popis výsledku anglicky

    The stabilization of DNA can be affected by all the types of chemical modifications of DNA (interstrand cross-links, intrastrand cross-links or monofunctional adducts) which give rise to a strong enough local stabilization of the double helix. Our calculation demonstrates that an increase in stability by 25 to 30 kcal in the free energy of a single base pair of the double helix is sufficient for conserving the helicity of this base pair and preventing strand separation after melting of ordinary base pairs. For the situation where there is more then one stabilized site in a DNA duplex, a lower stabilization per site is sufficient (18 - 20 kcal). A substantial increase in DNA stability was found in various experimental studies for some metal-based antitumor compounds. Stretches of GC pairs more than 25 bp in length inserted into poly(AT) DNA also exhibit properties of stabilizing interstrand cross-links.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    BO - Biofyzika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Biomolecular Structure and Dynamics

  • ISSN

    0739-1102

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    20

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    533-545

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus