Voltammetric sensing of glycans modified by osmium(VI)ligand complexes. The influence of N-acetyl neuraminic acid
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081707%3A_____%2F21%3A00541880" target="_blank" >RIV/68081707:_____/21:00541880 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S001346862032051X?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S001346862032051X?via%3Dihub</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.electacta.2020.137658" target="_blank" >10.1016/j.electacta.2020.137658</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Voltammetric sensing of glycans modified by osmium(VI)ligand complexes. The influence of N-acetyl neuraminic acid
Popis výsledku v původním jazyce
A quick and simple way of glycan analysis is combining glycans modification by sixvalent osmium complexes with nitrogenous ligands, particularly with N,N,N,N-tetramethylethylenediamine (Os(VI)tem) and their voltammetric analysis. Os(VI)tem-modified oligosaccharides are reduced at the mercury electrode yielding peaks I-III, representing reduction steps of Os(VI) oxocomplexes. In this work we clarified the individual reduction steps and showed analytical applications for Os(VI)tem modified glycans, including distinguishing sialoglycan regioisomer type or discriminating glycans according to the sialic acid content. Presence or absence of sialic acid was tested in complex glycans as well as in glycoproteins. (C) 2020 Elsevier Ltd. All rights reserved.
Název v anglickém jazyce
Voltammetric sensing of glycans modified by osmium(VI)ligand complexes. The influence of N-acetyl neuraminic acid
Popis výsledku anglicky
A quick and simple way of glycan analysis is combining glycans modification by sixvalent osmium complexes with nitrogenous ligands, particularly with N,N,N,N-tetramethylethylenediamine (Os(VI)tem) and their voltammetric analysis. Os(VI)tem-modified oligosaccharides are reduced at the mercury electrode yielding peaks I-III, representing reduction steps of Os(VI) oxocomplexes. In this work we clarified the individual reduction steps and showed analytical applications for Os(VI)tem modified glycans, including distinguishing sialoglycan regioisomer type or discriminating glycans according to the sialic acid content. Presence or absence of sialic acid was tested in complex glycans as well as in glycoproteins. (C) 2020 Elsevier Ltd. All rights reserved.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10405 - Electrochemistry (dry cells, batteries, fuel cells, corrosion metals, electrolysis)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA18-18154S" target="_blank" >GA18-18154S: Nové nástroje elektrochemické analýzy proteinových interakcí s nukleovými kyselinami a proteiny nevyžadující značení</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Electrochimica acta
ISSN
0013-4686
e-ISSN
1873-3859
Svazek periodika
369
Číslo periodika v rámci svazku
2021
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
137658
Kód UT WoS článku
000612048600016
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85098849453