Antimicrobial properties and chemical composition of liquid and gaseous phases of essential oils
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081715%3A_____%2F15%3A00444262" target="_blank" >RIV/68081715:_____/15:00444262 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1515/chempap-2015-0118" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1515/chempap-2015-0118</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1515/chempap-2015-0118" target="_blank" >10.1515/chempap-2015-0118</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antimicrobial properties and chemical composition of liquid and gaseous phases of essential oils
Popis výsledku v původním jazyce
The antimicrobial properties of fifteen essential oils (EOs) tested on seventeen microorganisms were determined using the vapour–agar contact method. The most effective EOs (i.e. Lavandula angustifolia, Cymbopogon nardus, Citrus aurantifolia, Juniperus communis, Myrtus communis and Cinnamomum zeylanicum), whose volatile components afforded the best antimicrobial properties, were selected for a detailed study of chemical composition. All these six EOs contained one to three main components that presented 67–91 mass % of total mass of a corresponding essential oil. The amount of other components was much lower (less than 5 mass %). The volatile components of Lavandula angustifolia exhibited the most effective antimicrobial properties because they completely inhibited the tested bacteria and fungi within 3 days and 1 week, respectively. The components of Lavandula angustifolia with the highest concentration in the gaseous phase were linalool (99.0 ppmv), eucalyptol (44.9 ppmv), linalyl acetate (25.9 ppmv), myrcene (22.2 ppmv), β-trans-ocimene (19.7 ppmv), camphor (16.7 ppmv) and limonene (14.9 ppmv).
Název v anglickém jazyce
Antimicrobial properties and chemical composition of liquid and gaseous phases of essential oils
Popis výsledku anglicky
The antimicrobial properties of fifteen essential oils (EOs) tested on seventeen microorganisms were determined using the vapour–agar contact method. The most effective EOs (i.e. Lavandula angustifolia, Cymbopogon nardus, Citrus aurantifolia, Juniperus communis, Myrtus communis and Cinnamomum zeylanicum), whose volatile components afforded the best antimicrobial properties, were selected for a detailed study of chemical composition. All these six EOs contained one to three main components that presented 67–91 mass % of total mass of a corresponding essential oil. The amount of other components was much lower (less than 5 mass %). The volatile components of Lavandula angustifolia exhibited the most effective antimicrobial properties because they completely inhibited the tested bacteria and fungi within 3 days and 1 week, respectively. The components of Lavandula angustifolia with the highest concentration in the gaseous phase were linalool (99.0 ppmv), eucalyptol (44.9 ppmv), linalyl acetate (25.9 ppmv), myrcene (22.2 ppmv), β-trans-ocimene (19.7 ppmv), camphor (16.7 ppmv) and limonene (14.9 ppmv).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/DF11P01OVV028" target="_blank" >DF11P01OVV028: Ochrana knižního fondu a dokumentů aplikací esenciálních olejů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemical Papers
ISSN
0366-6352
e-ISSN
—
Svazek periodika
69
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
1084-1092
Kód UT WoS článku
000354752200009
EID výsledku v databázi Scopus
—