Antimikrobiální účinky levandulové silice na mikroorganismy obsažené v kozí syrovátce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00229853" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00229853 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antimikrobiální účinky levandulové silice na mikroorganismy obsažené v kozí syrovátce
Popis výsledku v původním jazyce
V této práci byla testována antimikrobiální aktivita esenciálního oleje lavandinu 'Grosso'. Lavandin (Lavandula x intermedia) je křížencem Lavandula angustifolia Mill. a Lavandula latifolia. Lavandin je pěstován především pro získávání esenciálního oleje. Jeho výtěžek může být až pětkrát vyšší než u Lavandula angustifolia. Antimikrobiální aktivita byla testována vůči mikroorganismům obsaženým v kozí syrovátce. Po přídavku lavandinového esenciálního oleje byla syrovátka skladována při chladničkové teplotě a dynamika vývoje mikrobiálního společnstva byla sledována po dobu čtyř týdnů. Byly zjišťovány následující skupiny mikroorganismů: celkový počet mikroorganismů, koliformní bakterie, enterokoky, aerobní a anaerobní termorezistentní mikroorganismy a psychrotrofní mikroorganismy. Následně byly ze syrovátky izolovány enterokoky a koliformní bakterie, které byly identifikovány pomocí biochemických testů. Na těchto bakteriích byla zkoumána antimikrobiální aktivita esenciálního oleje pomocí d
Název v anglickém jazyce
Antimicrobial effects of lavender essential oil on microorganisms contained in goat whey
Popis výsledku anglicky
Antimicrobial activity of lavandin 'Grosso' essential oil was tested in this work. Lavandin (Lavandula x intermedia) is crossbreed of Lavandula angustifolia Mill. and Lavandula latifolia. Lavandin is grown to obtain essential oil. The yield of the essential oil can be more than five times higher than yield of oil from L. angustifolia. Antimicrobial activity was tested against microorganisms present in goat whey. Lavandin essential oil was added to goat whey and the whey was stored in refrigerator. Dynamics of count of microorganisms was researched in a four week period. These groups of microorganisms were tested: total plate count, coliform bacteria, enterococci, aerobic and anaerobic thermo-resistant microorganisms and psychrotrophic microorganisms. In the second period, coliform bacteria and enterococci were isolated from Petri dishes. Isolates were identified by biochemical tests. Antimicrobial activity of lavandin essential oil was tested on these bacteria by disc diffusion method.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2014 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-909-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Technická 5, 166 28 Praha 6
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
22. 1. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—