Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antimikrobiální účinky levandulové silice na mikroorganismy obsažené v kozí syrovátce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00229853" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00229853 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antimikrobiální účinky levandulové silice na mikroorganismy obsažené v kozí syrovátce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této práci byla testována antimikrobiální aktivita esenciálního oleje lavandinu 'Grosso'. Lavandin (Lavandula x intermedia) je křížencem Lavandula angustifolia Mill. a Lavandula latifolia. Lavandin je pěstován především pro získávání esenciálního oleje. Jeho výtěžek může být až pětkrát vyšší než u Lavandula angustifolia. Antimikrobiální aktivita byla testována vůči mikroorganismům obsaženým v kozí syrovátce. Po přídavku lavandinového esenciálního oleje byla syrovátka skladována při chladničkové teplotě a dynamika vývoje mikrobiálního společnstva byla sledována po dobu čtyř týdnů. Byly zjišťovány následující skupiny mikroorganismů: celkový počet mikroorganismů, koliformní bakterie, enterokoky, aerobní a anaerobní termorezistentní mikroorganismy a psychrotrofní mikroorganismy. Následně byly ze syrovátky izolovány enterokoky a koliformní bakterie, které byly identifikovány pomocí biochemických testů. Na těchto bakteriích byla zkoumána antimikrobiální aktivita esenciálního oleje pomocí d

  • Název v anglickém jazyce

    Antimicrobial effects of lavender essential oil on microorganisms contained in goat whey

  • Popis výsledku anglicky

    Antimicrobial activity of lavandin 'Grosso' essential oil was tested in this work. Lavandin (Lavandula x intermedia) is crossbreed of Lavandula angustifolia Mill. and Lavandula latifolia. Lavandin is grown to obtain essential oil. The yield of the essential oil can be more than five times higher than yield of oil from L. angustifolia. Antimicrobial activity was tested against microorganisms present in goat whey. Lavandin essential oil was added to goat whey and the whey was stored in refrigerator. Dynamics of count of microorganisms was researched in a four week period. These groups of microorganisms were tested: total plate count, coliform bacteria, enterococci, aerobic and anaerobic thermo-resistant microorganisms and psychrotrophic microorganisms. In the second period, coliform bacteria and enterococci were isolated from Petri dishes. Isolates were identified by biochemical tests. Antimicrobial activity of lavandin essential oil was tested on these bacteria by disc diffusion method.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2014 Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-909-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Technická 5, 166 28 Praha 6

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    22. 1. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku