Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antimikrobiální aktivita esenciálních olejů Cinnamomum zeylanicum, Lavandula x intermedia a Thymus vulgaris vůči mikroorganismům izolovaných z kozí syrovátky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00216532" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00216532 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antimikrobiální aktivita esenciálních olejů Cinnamomum zeylanicum, Lavandula x intermedia a Thymus vulgaris vůči mikroorganismům izolovaných z kozí syrovátky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této práci byla testována antimikrobiální aktivita esenciálních olejů Cinnamomum zeylanicum, Lavandula intermedia a Thymus vulgaris vůči mikroorganismům, které byly izolovány z kozí syrovátky. Nejprve byly izolovány bakterie - skupina gramnegativních nbakterií a enterokoky. Ty byly následně identifikovány pomocí biochemických testů. Identifikovány byly čtyři gramnegativní bakterie (Raoultella terrigena, Hafnia alvei, Escherichia hermanii, Aeromonas hydrophila) a tři enterokoky (Enterococcus faecium, E. solitarius, E. sulfureus). Antimikrobiální aktivita esenciálních olejů byla zkoumána ve třech koncentracích (0,1, 1 a 10 %) zřeďovací metodou. Do TSB (Trypton Soy Broth, Biokar Diagnostics, Francie) bylo napipetováno příslušné množství bakteriální suspenze a esenciálních olejů. Během 24 hodin kultivace při 30 °C byla měřena absorbance. Citlivější k účinkům esenciálních olejů byly enterokoky, nejcitlivější byl Enterococcus faecium.

  • Název v anglickém jazyce

    Antimicrobial activity of Cinnamomum zeylanicum, Lavandula x intermedia and Thymus vulgaris essential oils against microorganisms isolated from goat whey

  • Popis výsledku anglicky

    In this work, antimicrobial activity of essential oils of Cinnamomum zeylanicum, Lavandula x intermedia and Thymus vulgaris was tested on microorganisms isolated from goat whey. Primarily, gramnegative bacteria and enterococci were isolated from whey andthen they were identified by biochemical tests. Four gramnegative bacteria (Raoultella terrigena, Hafnia alvei, Escherichia hermanii, Aeromonas hydrophila) and three enterococci (Enterococcus faecium, E. solitarius, E. sulfureus) were identified. Antimicrobial activity of essential oils was tested in three concentrations of essential oils (0,1, 1 and 10 %) by dilution method. Suspension of bacteria and various volumes of essential oils were added into Tryptone Soy Broth. Absorbance was measured during24 hours. Essential oils have shown provable antimicrobial effect on tested bacteria. Enterococci were more susceptible to inhibitory effects of essential oils. Enterococcus faecium was the most inhibited by these essential oils.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XL. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014

  • ISBN

    978-80-7375-944-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    5. 3. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku