Antimikrobiální aktivita esenciálních olejů Cinnamomum zeylanicum, Lavandula x intermedia a Thymus vulgaris vůči mikroorganismům izolovaných z kozí syrovátky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00216532" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00216532 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antimikrobiální aktivita esenciálních olejů Cinnamomum zeylanicum, Lavandula x intermedia a Thymus vulgaris vůči mikroorganismům izolovaných z kozí syrovátky
Popis výsledku v původním jazyce
V této práci byla testována antimikrobiální aktivita esenciálních olejů Cinnamomum zeylanicum, Lavandula intermedia a Thymus vulgaris vůči mikroorganismům, které byly izolovány z kozí syrovátky. Nejprve byly izolovány bakterie - skupina gramnegativních nbakterií a enterokoky. Ty byly následně identifikovány pomocí biochemických testů. Identifikovány byly čtyři gramnegativní bakterie (Raoultella terrigena, Hafnia alvei, Escherichia hermanii, Aeromonas hydrophila) a tři enterokoky (Enterococcus faecium, E. solitarius, E. sulfureus). Antimikrobiální aktivita esenciálních olejů byla zkoumána ve třech koncentracích (0,1, 1 a 10 %) zřeďovací metodou. Do TSB (Trypton Soy Broth, Biokar Diagnostics, Francie) bylo napipetováno příslušné množství bakteriální suspenze a esenciálních olejů. Během 24 hodin kultivace při 30 °C byla měřena absorbance. Citlivější k účinkům esenciálních olejů byly enterokoky, nejcitlivější byl Enterococcus faecium.
Název v anglickém jazyce
Antimicrobial activity of Cinnamomum zeylanicum, Lavandula x intermedia and Thymus vulgaris essential oils against microorganisms isolated from goat whey
Popis výsledku anglicky
In this work, antimicrobial activity of essential oils of Cinnamomum zeylanicum, Lavandula x intermedia and Thymus vulgaris was tested on microorganisms isolated from goat whey. Primarily, gramnegative bacteria and enterococci were isolated from whey andthen they were identified by biochemical tests. Four gramnegative bacteria (Raoultella terrigena, Hafnia alvei, Escherichia hermanii, Aeromonas hydrophila) and three enterococci (Enterococcus faecium, E. solitarius, E. sulfureus) were identified. Antimicrobial activity of essential oils was tested in three concentrations of essential oils (0,1, 1 and 10 %) by dilution method. Suspension of bacteria and various volumes of essential oils were added into Tryptone Soy Broth. Absorbance was measured during24 hours. Essential oils have shown provable antimicrobial effect on tested bacteria. Enterococci were more susceptible to inhibitory effects of essential oils. Enterococcus faecium was the most inhibited by these essential oils.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XL. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014
ISBN
978-80-7375-944-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
5. 3. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—