Cereal n-glycoproteins enrichment by lectin affinity monolithic chromatography
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081715%3A_____%2F16%3A00460139" target="_blank" >RIV/68081715:_____/16:00460139 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1556/0806.44.2016.019" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1556/0806.44.2016.019</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1556/0806.44.2016.019" target="_blank" >10.1556/0806.44.2016.019</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Cereal n-glycoproteins enrichment by lectin affinity monolithic chromatography
Popis výsledku v původním jazyce
Research of cereal glycoproteins is important for understanding of their functional properties, their role during technological processing of cereals and it can serve as a valuable tool for the detection of cereal allergens. The main intention of this study was the screening of profile of water-soluble glycoproteins present in barley (Hordeum vulgare), wheat durum (Triticum durum) and spelt (Triticum spelta). Lectin monolithic HPLC column was used for rapid and effective enrichment of glycoprotein fractions. Captured glycoproteins were electrophoretically separated and analyzed by MALDI-TOF MS. Presented procedure resulted in identification of a group of N-glycoprotein candidates with affinity to lectin concanavalin A (ConA). Such molecules could have, among others, an allergenic potential.
Název v anglickém jazyce
Cereal n-glycoproteins enrichment by lectin affinity monolithic chromatography
Popis výsledku anglicky
Research of cereal glycoproteins is important for understanding of their functional properties, their role during technological processing of cereals and it can serve as a valuable tool for the detection of cereal allergens. The main intention of this study was the screening of profile of water-soluble glycoproteins present in barley (Hordeum vulgare), wheat durum (Triticum durum) and spelt (Triticum spelta). Lectin monolithic HPLC column was used for rapid and effective enrichment of glycoprotein fractions. Captured glycoproteins were electrophoretically separated and analyzed by MALDI-TOF MS. Presented procedure resulted in identification of a group of N-glycoprotein candidates with affinity to lectin concanavalin A (ConA). Such molecules could have, among others, an allergenic potential.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GPP503%2F12%2FP395" target="_blank" >GPP503/12/P395: Hledání glykosylovaných alergenů u potravinářsky významných rostlin pomocí moderních proteomických nástrojů</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Cereal Research Communications
ISSN
0133-3720
e-ISSN
—
Svazek periodika
44
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
HU - Maďarsko
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
286-297
Kód UT WoS článku
000388000600010
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-84971406539