Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Capillary isoelectric focusing-useful tool for detection and quantification of lactic acid bacteria in milk

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081715%3A_____%2F16%3A00464040" target="_blank" >RIV/68081715:_____/16:00464040 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00159816:_____/16:00066209 RIV/00216224:14110/16:00088929 RIV/26722861:_____/16:N0000026

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s12161-016-0522-6" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s12161-016-0522-6</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s12161-016-0522-6" target="_blank" >10.1007/s12161-016-0522-6</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Capillary isoelectric focusing-useful tool for detection and quantification of lactic acid bacteria in milk

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The lactic acid bacteria (LAB), including lactobacilli and enterococci, represent an important part of normal microflora in humans. Simultaneously, they are frequently used as probiotics and in food industry for production of fermented milk products. The rapid and sensitive detection of these microorganisms is crucial for the quality control. In this study, the capillary isoelectric focusing (CIEF) was successfully used for the separation and characterization of probiotic LAB, L. paracasei sp. paracasei; L. acidifarinae; L. fermentum; L. gasseri; L. helveticus; L. plantarum; L. delbrueckii; L. salivarius; E. durans; E. faecalis; and E. faecium, according to their isoelectric points (pI). All pIs of lactobacilli and enterococci were found in the acidic part of the pH range. Subsequently, the milk samples spiked with L. rhamnosus, and E. faecium were analyzed by CIEF. The optimal adjustment of the separation conditions allowed detection and quantification of the bacteria in the sample with sufficient sensitivity. Therefore, CIEF is an efficient approach to rapid detection and separation of LAB even directly in milk products in future.

  • Název v anglickém jazyce

    Capillary isoelectric focusing-useful tool for detection and quantification of lactic acid bacteria in milk

  • Popis výsledku anglicky

    The lactic acid bacteria (LAB), including lactobacilli and enterococci, represent an important part of normal microflora in humans. Simultaneously, they are frequently used as probiotics and in food industry for production of fermented milk products. The rapid and sensitive detection of these microorganisms is crucial for the quality control. In this study, the capillary isoelectric focusing (CIEF) was successfully used for the separation and characterization of probiotic LAB, L. paracasei sp. paracasei; L. acidifarinae; L. fermentum; L. gasseri; L. helveticus; L. plantarum; L. delbrueckii; L. salivarius; E. durans; E. faecalis; and E. faecium, according to their isoelectric points (pI). All pIs of lactobacilli and enterococci were found in the acidic part of the pH range. Subsequently, the milk samples spiked with L. rhamnosus, and E. faecium were analyzed by CIEF. The optimal adjustment of the separation conditions allowed detection and quantification of the bacteria in the sample with sufficient sensitivity. Therefore, CIEF is an efficient approach to rapid detection and separation of LAB even directly in milk products in future.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Analytical Methods

  • ISSN

    1936-9751

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    9

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    3251-3257

  • Kód UT WoS článku

    000386668900001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84966332574