Význam a výskyt Enterococcus spp. a Listeria monocytogenes v syrovém kravském mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F01%3A00000526" target="_blank" >RIV/62157124:16270/01:00000526 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Význam a výskyt Enterococcus spp. a Listeria monocytogenes v syrovém kravském mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Enterokoky jsou ubikvitárně rozšířené mikroorganismy. V hygieně potravin poukazuje výskyt enterokoků především na snížené hygienické podmínky a nedostatečnou sanitaci při výrobě. V humánní medicíně jsou považovány za podmíněné patogeny. Mezi enterokoky izolovanými z lidských infekcí dominují E. faecalis a E. faecium. Mléko a mléčné výrobky jsou rizikovými potravinami z hlediska výskytu patogenní Listeria monocytogenes. Důvodem pro uskutečnění studie bylo získání informací o incidenci Enterococcus spp.,E.faecalis, E.faecium a Listeria monocytogenes ve vzorcích syrového kravského mléka. Celkem bylo vyšetřeno 1017 vzorků - 798 čtvrťových vzorků, 164 bazénových vzorků, 42 cisternových vzorků a 13 vzorků z úchovných tankův mlékárně. Průměrný zjištěný početEnterococcus spp. byl v čtvrťových vzorcích 128 CFU/ml, v bazénových vzorcích 719 CFU/ml, v cisternových vzorcích 1452 CFU/ml a ve vzorcích z úchovných tanků 2160 CFU/ml. Listeria monocytogenes byla izolována z bazén
Název v anglickém jazyce
The presence of Enterococcus spp. and Listeria monocytogenes in raw cows milk
Popis výsledku anglicky
Enterococci are ubiquitous bacteria which frequently occur in variable numbers in dairy and other food products. The presence of enterococci in dairy products has long been considered an indication of insufficient sanitary conditions during the production and processing of milk. They have been incriminated as direct or indirect agents of disease. Two species of enterococci, E. faecium and E. faecalis, are responsible for most human enterococcal infections. Listeria monocytogenes is a well-known foodborne pathogen. Studies were conducted to determine the incidence Enterococcus spp., E. faecium, E. faecalis and L. monocytogenes in raw milk. A total of 1017 samples of raw milk ( 798 quarter milk samples, 164 bulk tank milk samples, 42 milk collection tanker samples and 13 storage tank samples from dairy factory) were examinated. All samples were tested for counts of Enterococcus spp. Quarter milk samples, bulk tank milk samples, milk collection tanker samples, storage tank samples had the
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - XXXI. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
80-7305-420-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
85-89
Název nakladatele
VFU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
17. 10. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—