Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Význam a výskyt Enterococcus spp. a Listeria monocytogenes v syrovém kravském mléce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F01%3A00000526" target="_blank" >RIV/62157124:16270/01:00000526 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Význam a výskyt Enterococcus spp. a Listeria monocytogenes v syrovém kravském mléce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Enterokoky jsou ubikvitárně rozšířené mikroorganismy. V hygieně potravin poukazuje výskyt enterokoků především na snížené hygienické podmínky a nedostatečnou sanitaci při výrobě. V humánní medicíně jsou považovány za podmíněné patogeny. Mezi enterokoky izolovanými z lidských infekcí dominují E. faecalis a E. faecium. Mléko a mléčné výrobky jsou rizikovými potravinami z hlediska výskytu patogenní Listeria monocytogenes. Důvodem pro uskutečnění studie bylo získání informací o incidenci Enterococcus spp.,E.faecalis, E.faecium a Listeria monocytogenes ve vzorcích syrového kravského mléka. Celkem bylo vyšetřeno 1017 vzorků - 798 čtvrťových vzorků, 164 bazénových vzorků, 42 cisternových vzorků a 13 vzorků z úchovných tankův mlékárně. Průměrný zjištěný početEnterococcus spp. byl v čtvrťových vzorcích 128 CFU/ml, v bazénových vzorcích 719 CFU/ml, v cisternových vzorcích 1452 CFU/ml a ve vzorcích z úchovných tanků 2160 CFU/ml. Listeria monocytogenes byla izolována z bazén

  • Název v anglickém jazyce

    The presence of Enterococcus spp. and Listeria monocytogenes in raw cows milk

  • Popis výsledku anglicky

    Enterococci are ubiquitous bacteria which frequently occur in variable numbers in dairy and other food products. The presence of enterococci in dairy products has long been considered an indication of insufficient sanitary conditions during the production and processing of milk. They have been incriminated as direct or indirect agents of disease. Two species of enterococci, E. faecium and E. faecalis, are responsible for most human enterococcal infections. Listeria monocytogenes is a well-known foodborne pathogen. Studies were conducted to determine the incidence Enterococcus spp., E. faecium, E. faecalis and L. monocytogenes in raw milk. A total of 1017 samples of raw milk ( 798 quarter milk samples, 164 bulk tank milk samples, 42 milk collection tanker samples and 13 storage tank samples from dairy factory) were examinated. All samples were tested for counts of Enterococcus spp. Quarter milk samples, bulk tank milk samples, milk collection tanker samples, storage tank samples had the

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník - XXXI. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    80-7305-420-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    85-89

  • Název nakladatele

    VFU Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    17. 10. 2001

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku