Identifikace a charaktrizace enterokoků izolovaných ze syrového mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00106519" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00106519 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Identification and characterization of enterococci isolated from raw milk
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was isolation and identification of bacteria of the genus Enterococcus from raw milk, pasteurized milk and final milk product. Raw milk was taken from seven different producers to compare hygienic quality. First, for identificationto the genus level, specific PCR for the genus Enterococcus was carried out. The identification of the Enterococcus species was confirmed by PCR using species-specific primers for ddl genes. Among 245 Enterococcus sp. strains, 111 (45 %) isolates were proved to be E. faecium, 70 (29 %) to be E. durans, 30 (12 %) to be E. faecalis, 24 (10 %) to be E. casseliflavus and 4 (2%) to be E. hirae. 4 isolates could not be identified by the methods used E. faecium was found to be the dominating species in all rawmilks. The occurance of E. faecalis in raw milk from different producers did not differ deeply (9-14% of total enterococci counts). No enterococci isolates were detected in pasteurized milk and final milk product.
Název v anglickém jazyce
Identification and characterization of enterococci isolated from raw milk
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was isolation and identification of bacteria of the genus Enterococcus from raw milk, pasteurized milk and final milk product. Raw milk was taken from seven different producers to compare hygienic quality. First, for identificationto the genus level, specific PCR for the genus Enterococcus was carried out. The identification of the Enterococcus species was confirmed by PCR using species-specific primers for ddl genes. Among 245 Enterococcus sp. strains, 111 (45 %) isolates were proved to be E. faecium, 70 (29 %) to be E. durans, 30 (12 %) to be E. faecalis, 24 (10 %) to be E. casseliflavus and 4 (2%) to be E. hirae. 4 isolates could not be identified by the methods used E. faecium was found to be the dominating species in all rawmilks. The occurance of E. faecalis in raw milk from different producers did not differ deeply (9-14% of total enterococci counts). No enterococci isolates were detected in pasteurized milk and final milk product.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výživa dojnic a kvalita mléka (ekologické, zdravotní a hygienické faktory kvality a bezpečnosti mléka jako suroviny a potraviny)
ISBN
80-903142-8-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
46-51
Název nakladatele
Výzkumný ústav pro chov skotu, s.r.o. Rapotín
Místo vydání
Rapotín
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—