Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Experimental Assessment of the Elastic Properties of Exocarp-Mesocarp and Beans of Coffea arabica L. var. Castillo Using Indentation Tests

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081723%3A_____%2F22%3A00557096" target="_blank" >RIV/68081723:_____/22:00557096 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216305:26620/22:PU145064

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2077-0472/12/4/502" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2077-0472/12/4/502</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/agriculture12040502" target="_blank" >10.3390/agriculture12040502</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Experimental Assessment of the Elastic Properties of Exocarp-Mesocarp and Beans of Coffea arabica L. var. Castillo Using Indentation Tests

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The development of selective coffee harvesting technologies requires detailed knowledge of the geometrical, physical, and mechanical properties of the subsystems of the coffee bush, including the elastic properties of the substructures of fruit and the coffee bean, which are directly related to the selectivity problem. The elastic properties of the mesocarp-exocarp and bean are not described in the literature due to the difficulty of characterizing these locally, since measuring each component of the coffee fruit structure (mesocarp-exocarp and bean) is not an easy task. However, determining the elastic properties (of the mesocarp-exocarp and bean) could help create realistic simulations as an initial estimation for selective coffee harvesting studies. The present work aims to bridge the gap in the mechanical characterization of the sub-structures of the coffee fruits by assessing the elastic properties of the mesocarp-exocarp and bean. Indentation tests were performed on eighty Coffee arabica L. var. Castillo fruits and beans, which were previously classified into four ripening stages using fruit color data in the CIELab color space. Young's modulus and indentation hardness of the mesocarp-exocarp structure and beans were calculated, applying the Oliver and Pharr indentation model and Hertz contact theory.

  • Název v anglickém jazyce

    Experimental Assessment of the Elastic Properties of Exocarp-Mesocarp and Beans of Coffea arabica L. var. Castillo Using Indentation Tests

  • Popis výsledku anglicky

    The development of selective coffee harvesting technologies requires detailed knowledge of the geometrical, physical, and mechanical properties of the subsystems of the coffee bush, including the elastic properties of the substructures of fruit and the coffee bean, which are directly related to the selectivity problem. The elastic properties of the mesocarp-exocarp and bean are not described in the literature due to the difficulty of characterizing these locally, since measuring each component of the coffee fruit structure (mesocarp-exocarp and bean) is not an easy task. However, determining the elastic properties (of the mesocarp-exocarp and bean) could help create realistic simulations as an initial estimation for selective coffee harvesting studies. The present work aims to bridge the gap in the mechanical characterization of the sub-structures of the coffee fruits by assessing the elastic properties of the mesocarp-exocarp and bean. Indentation tests were performed on eighty Coffee arabica L. var. Castillo fruits and beans, which were previously classified into four ripening stages using fruit color data in the CIELab color space. Young's modulus and indentation hardness of the mesocarp-exocarp structure and beans were calculated, applying the Oliver and Pharr indentation model and Hertz contact theory.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20302 - Applied mechanics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Agriculture-Basel

  • ISSN

    2077-0472

  • e-ISSN

    2077-0472

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    502

  • Kód UT WoS článku

    000785454000001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85128274452