Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Physical-mechanical characterization of coffee fruits Coffea arabica L. var. Castillo classified by a colorimetry approach

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081723%3A_____%2F22%3A00557625" target="_blank" >RIV/68081723:_____/22:00557625 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216305:26620/22:PU145083

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589152922000175?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589152922000175?via%3Dihub</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.mtla.2022.101330" target="_blank" >10.1016/j.mtla.2022.101330</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Physical-mechanical characterization of coffee fruits Coffea arabica L. var. Castillo classified by a colorimetry approach

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Colombian coffee is internationally recognized for its quality and flavor, reflected in its natural acidity, medium body, and intense aroma. These features require predominately harvesting ripe fruits (only 2% of unripe fruits are allowed) which is carried out manually by several topographic restrictions. To overcome this difficulty, the study of coffee fruit physical and mechanical characteristics is essential for designing and improving machinery and equipment for selective coffee harvesting. In this paper, the physical and mechanical properties of Coffea arabica L. var. Castillo fruits have been experimentally measured and classified by its ripening. Applying a colorimetry methodology based on CIELab color space, 211 fruits have been categorized into four ripening states. Physical properties measurements include mass, volume, density, geometry, pH, and mechanical properties as detachment loads and firmness indexes. Mainly all properties showed a dependence degree on the ripening stage of the fruits. The measurements presented in this work are essential to use in simulations tools which allows to understand several aspects related with selective coffee harvesting.

  • Název v anglickém jazyce

    Physical-mechanical characterization of coffee fruits Coffea arabica L. var. Castillo classified by a colorimetry approach

  • Popis výsledku anglicky

    Colombian coffee is internationally recognized for its quality and flavor, reflected in its natural acidity, medium body, and intense aroma. These features require predominately harvesting ripe fruits (only 2% of unripe fruits are allowed) which is carried out manually by several topographic restrictions. To overcome this difficulty, the study of coffee fruit physical and mechanical characteristics is essential for designing and improving machinery and equipment for selective coffee harvesting. In this paper, the physical and mechanical properties of Coffea arabica L. var. Castillo fruits have been experimentally measured and classified by its ripening. Applying a colorimetry methodology based on CIELab color space, 211 fruits have been categorized into four ripening states. Physical properties measurements include mass, volume, density, geometry, pH, and mechanical properties as detachment loads and firmness indexes. Mainly all properties showed a dependence degree on the ripening stage of the fruits. The measurements presented in this work are essential to use in simulations tools which allows to understand several aspects related with selective coffee harvesting.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20302 - Applied mechanics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Materialia

  • ISSN

    2589-1529

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    21

  • Číslo periodika v rámci svazku

    March

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    101330

  • Kód UT WoS článku

    000792898700008

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85123888730