Application of advanced light microscopic techniques to gain deeper insights into cheese matrix physico-chemistry
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081731%3A_____%2F15%3A00449551" target="_blank" >RIV/68081731:_____/15:00449551 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s13594-015-0253-2" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s13594-015-0253-2</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s13594-015-0253-2" target="_blank" >10.1007/s13594-015-0253-2</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Application of advanced light microscopic techniques to gain deeper insights into cheese matrix physico-chemistry
Popis výsledku v původním jazyce
Despite considerable advances in confocal microscopy and related technologies, advanced light microscopy techniques have been rarely used to study the microstructure of cheese matrices. Here, we demonstrate the potential of advanced microscopic techniques, namely fluorescence lifetime imaging (FLIM), confocal Raman spectroscopy and non-linear microscopy (two-photon excitation and second harmonic generation microscopy), to study localized physicochemical properties of cheese matrices. These methods allowfor precise localization of individual chemical components and help to determine their spatial organization in three dimensions. We discuss both fluorescent labelling and label-free methods that provide valuable information about the localized environment. Overall, these new technologies will enable a greater understanding of the influence of manufacturing processes on cheese quality and consistency.
Název v anglickém jazyce
Application of advanced light microscopic techniques to gain deeper insights into cheese matrix physico-chemistry
Popis výsledku anglicky
Despite considerable advances in confocal microscopy and related technologies, advanced light microscopy techniques have been rarely used to study the microstructure of cheese matrices. Here, we demonstrate the potential of advanced microscopic techniques, namely fluorescence lifetime imaging (FLIM), confocal Raman spectroscopy and non-linear microscopy (two-photon excitation and second harmonic generation microscopy), to study localized physicochemical properties of cheese matrices. These methods allowfor precise localization of individual chemical components and help to determine their spatial organization in three dimensions. We discuss both fluorescent labelling and label-free methods that provide valuable information about the localized environment. Overall, these new technologies will enable a greater understanding of the influence of manufacturing processes on cheese quality and consistency.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
BH - Optika, masery a lasery
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Dairy Science & Technology
ISSN
1958-5586
e-ISSN
—
Svazek periodika
95
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
FR - Francouzská republika
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
687-700
Kód UT WoS článku
000361480900009
EID výsledku v databázi Scopus
—