Masná složka potravní subsistence hradu Přerov na příkladu výzkumu č. p. 19, 20 (10./11. – 12. století)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081758%3A_____%2F18%3A00498941" target="_blank" >RIV/68081758:_____/18:00498941 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://prehled-vyzkumu.arub.avcr.cz/miranda2/export/sitesavcr/arub-prehled-vyzkumu/prehled-cisel-a-clanku/prehled-vydanych-cisel/files/59-2_nyvltova-fisakova.pdf" target="_blank" >http://prehled-vyzkumu.arub.avcr.cz/miranda2/export/sitesavcr/arub-prehled-vyzkumu/prehled-cisel-a-clanku/prehled-vydanych-cisel/files/59-2_nyvltova-fisakova.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Masná složka potravní subsistence hradu Přerov na příkladu výzkumu č. p. 19, 20 (10./11. – 12. století)
Popis výsledku v původním jazyce
Zvířecí osteologický materiál z Přerova - Horního náměstí 19, 20 pochází ze záchranných výzkumů z let 1990 a 1998. Během 10./11./12. století, domestikované druhy zvířat převažují nad volně žijícími živočichy. Lov a rybolov byly jen dalším zdrojem obživy. Běžné domestikované druhy savců byly zastoupeny: koňmi, skotem, prasaty, ovcemi, kozami, psy, domácími kuřaty a husami. Dominantní roli hrají dobytek, ovce, kozy, prasata a kuřata. Podle počtu kostí a jedinců převládaly dobytek a ovce, kozy nad prasaty v daných obdobích v této lokalitě. Převaha skotu a přežvýkavců nad prasaty je vzácná, obecně skot a prasata představují největší část osteologického materiálu z raného středověku. Tento jev by mohl být spoje s ekonomickými zvyklostmi (např. blízkost vhodných pastvin). Převaha přežvýkavců je ve sledovaných obdobích poměrně vzácná. Skot a domestikovaná prasata dominovaly v centrech v Čechách, Polsku a Německu a malí přežvýkavci byli všude v menšině. Hlavním zdrojem masa jsou převážně domestikovaná zvířata. Z volně žijících živočichů většina pozůstatků pochází z kapra, jelena, následuje srnec, divoká prasata a kachny. V tomto období (až do poloviny 11. století) zde jsou doklady lovu a pravděpodobné konzumace zpěvných ptáků. Výška v kohoutku u domestikovaných druhů odpovídá výškám zvířat z jiných lokalit stejného období. Z pohledu pohlaví dominovaly samice. Vyšší podíl samic může naznačovat, že tato zvířata byla použita k produkci mláďat, mléka, a vlny.
Název v anglickém jazyce
The meat component of the food subsistence of Přerov Castle on the example of the archaeological research from parcels No. 19 and 20 (10th/11th – 12th century)
Popis výsledku anglicky
The animal osteological material from Přerov - Horní náměstí 19, 20 comes from the 1990 and 1998 rescue excavations. Throughout the 10th / 11th / 12th centuries, domesticated species predominate over wildlife. Hunting and fishing were only an additional source of livelihood. Common mammalian domesticated species were represented by: horses, cattle, pig, sheep, goats, dogs, domesticated chickens and geese. The dominant role was played by cattle, sheep/goats, pigs and chickens. According to the number of bones and individuals, cattle and sheep/goats predominated over pigs during the reference periods in this locality. The predominance of cattle and ruminants over pigs is rare, in general cattle and pigs represent the greatest part of osteological collections from early medieval excavations. This phenomenon could be related only to economic habits (proximity of suitable pastures), or possibly a suitable grazing climate. The composition of domesticated fauna (predominance of ruminants) is relatively rare in the monitored periods. Cattle and domesticated pigs dominated in the contemporary central places in Bohemia, Poland and Germany, but small ruminants were in a minority everywhere. Although we do not have enough data on the actual share of different domesticated animals concerning bone weight in the available publications, it can be assumed that the dominant food source was mostly domesticated animals. Among the species of wildlife, the most remains come from carp, deer, followed by roe deer, wild pigs and ducks. For the first time in this period (until the middle of the 11th century), here is evidence of hunting and eating songbirds. The height at withers of the domesticated species correspond to dimensions of animals in other localities of the same period. From the point of view of gender, females dominated. A higher proportion of females may indicate that these animals were used for the production of chicks, milk, lambs and wool.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
60102 - Archaeology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA15-22658S" target="_blank" >GA15-22658S: Úloha center v přechodové společnosti na příkladech z raně středověké Moravy a Slezska</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Přehled výzkumů
ISSN
1211-7250
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
35
Strana od-do
161-195
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85084417795