Přirozené sezónní změny ve výběru potravy a trávicím traktu přežvýkavé zvěře
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081766%3A_____%2F05%3A00025000" target="_blank" >RIV/68081766:_____/05:00025000 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Přirozené sezónní změny ve výběru potravy a trávicím traktu přežvýkavé zvěře
Popis výsledku v původním jazyce
Potravní chování velkých býložravců, zejména jelení zvěře, stále působí značné problémy v lesním hospodářství. Řešení těchto problémů obecně spočívá v udržování rovnováhy mezi početností býložravců a kapacitou prostředí. Přestože je výše škod na lese vevětšině případů v přímé závislosti na početních stavech zvěře, je nesprávné tuto problematiku zjednodušit na problém její redukce. Kromě celkového zatížení prostředí býložravci je totiž stav vegetace ovlivňován zejména druhovým složením zvěře, možností migrací za potravními zdroji mimo lesní prostředí, rušením zvěře na pastevních plochách, přikrmováním aj. Výběr potravy zvěře závisí na její potravní specializaci, potravní nabídce prostředí a je významně ovlivněn ročním obdobím. Trávicí trakt přežvýkavézvěře na změny v konzumované potravě výrazně reaguje a v zimě dochází k jeho redukci. Tyto faktory mohou ovlivnit vliv zvěře na lesní prostředí a jejich znalost je jednou z důležitých podmínek pro racionální management lesního prostředí.
Název v anglickém jazyce
The natural seasonal changes in the food choice and digestive tract of wild ruminants
Popis výsledku anglicky
Herbivore populations all over Europe have been strongly influenced by human activities. A combination of harvest, changes in forest structure, supplementary feeding, predator extirpation and others factors have led in most cases to increases of their populations and a severe impact on the composition and structure of the forest vegetation. The food choice of free living ungulate species is strongly influenced by season and animal species and changes in diet composition and quality cause the changes inthe digestive tract. Effective management of ungulate populations and forest ecosystems should be based not only on detailed information about the impact of deer browsing and the number of deer to harvest but also on the density of deer species, the foodsupply, the structure of diets consumed by individual species, attraction and quality of the individual components of food supply the total quality of food taken and seasonal changes in digestive tract.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EG - Zoologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Přezimovací obůrky a oblasti chovu
ISBN
80-02-01703-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
32-34
Název nakladatele
Česká lesnická společnost
Místo vydání
Špindlerův Mlýn
Místo konání akce
Špindlerův Mlýn
Datum konání akce
14. 6. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—