Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Přirozené sezónní změny ve výběru potravy a trávicím traktu přežvýkavé zvěře

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68081766%3A_____%2F05%3A00025000" target="_blank" >RIV/68081766:_____/05:00025000 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Přirozené sezónní změny ve výběru potravy a trávicím traktu přežvýkavé zvěře

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Potravní chování velkých býložravců, zejména jelení zvěře, stále působí značné problémy v lesním hospodářství. Řešení těchto problémů obecně spočívá v udržování rovnováhy mezi početností býložravců a kapacitou prostředí. Přestože je výše škod na lese vevětšině případů v přímé závislosti na početních stavech zvěře, je nesprávné tuto problematiku zjednodušit na problém její redukce. Kromě celkového zatížení prostředí býložravci je totiž stav vegetace ovlivňován zejména druhovým složením zvěře, možností migrací za potravními zdroji mimo lesní prostředí, rušením zvěře na pastevních plochách, přikrmováním aj. Výběr potravy zvěře závisí na její potravní specializaci, potravní nabídce prostředí a je významně ovlivněn ročním obdobím. Trávicí trakt přežvýkavézvěře na změny v konzumované potravě výrazně reaguje a v zimě dochází k jeho redukci. Tyto faktory mohou ovlivnit vliv zvěře na lesní prostředí a jejich znalost je jednou z důležitých podmínek pro racionální management lesního prostředí.

  • Název v anglickém jazyce

    The natural seasonal changes in the food choice and digestive tract of wild ruminants

  • Popis výsledku anglicky

    Herbivore populations all over Europe have been strongly influenced by human activities. A combination of harvest, changes in forest structure, supplementary feeding, predator extirpation and others factors have led in most cases to increases of their populations and a severe impact on the composition and structure of the forest vegetation. The food choice of free living ungulate species is strongly influenced by season and animal species and changes in diet composition and quality cause the changes inthe digestive tract. Effective management of ungulate populations and forest ecosystems should be based not only on detailed information about the impact of deer browsing and the number of deer to harvest but also on the density of deer species, the foodsupply, the structure of diets consumed by individual species, attraction and quality of the individual components of food supply the total quality of food taken and seasonal changes in digestive tract.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EG - Zoologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Přezimovací obůrky a oblasti chovu

  • ISBN

    80-02-01703-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    32-34

  • Název nakladatele

    Česká lesnická společnost

  • Místo vydání

    Špindlerův Mlýn

  • Místo konání akce

    Špindlerův Mlýn

  • Datum konání akce

    14. 6. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku