Potravinový odpad: monitoring, prevence a příklady dobré praxe
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68378025%3A_____%2F22%3A00565184" target="_blank" >RIV/68378025:_____/22:00565184 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potravinový odpad: monitoring, prevence a příklady dobré praxe
Popis výsledku v původním jazyce
Plýtvání potravinami je velký celosvětový problém, který má dopady jak ekologické, ekonomické, tak i sociální. Na celém světě se vyhodí zhruba 1/3 vyprodukovaných potravin, což v přepočtu vychází na 1,3 miliardy tun v hodnotě přibližně 1 bilionu dolarů. K plýtvání potravinami dochází v průběhu celého distribučního řetězce potravin od zemědělské produkce až po konečnou spotřebu v domácnostech. V raných fázích dochází k potravinovým ztrátám („food losses“), v pozdějších fázích na úrovni spotřeby (prodej, domácnosti) vzniká potravinový odpad („food waste“). Pokud se zaměříme pouze na potravinový odpad, tak nejvíce ho vyprodukují jednotlivci v domácnostech (61 %). Jednotlivci tak představují klíčové aktéry v boji proti potravinovému odpadu, protože změnou individuálního chování může každý jedinec přispět k jeho řešení.nCílem této konference je poukázat na problém potravinového odpadu, představit možnosti jeho monitoringu (měření) včetně jejich praktického použití, dále bude pozornost věnována prevenci předcházení vzniku potravinového odpadu a nebudou chybět ani konkrétní příklady dobré praxe.n
Název v anglickém jazyce
Food waste: monitoring, prevention and good practices
Popis výsledku anglicky
Food waste is a major global problem with environmental, economic and social impacts. Around 1/3 of the food produced worldwide is wasted, which equates to 1.3 billion tonnes worth around $1 trillion. Food waste occurs throughout the entire food supply chain, from agricultural production to final consumption in households. Food losses occur at the early stages, while food waste occurs at the later stages at the consumption level (retail, households). If we focus only on food waste, most of it is produced by individuals in households (61%). Individuals are thus key actors in the fight against food waste, as each individual can contribute to tackling it by changing individual behaviour.nThe aim of this conference is to highlight the problem of food waste, to present the possibilities of monitoring (measuring) it, including its practical application, and to focus on the prevention of food waste and concrete examples of good practice.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
50401 - Sociology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů