Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Quietly Degrowing: Food Self-provisioning in Central Europe

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68378076%3A_____%2F20%3A00540141" target="_blank" >RIV/68378076:_____/20:00540141 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216224:14310/21:00121100

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Quietly Degrowing: Food Self-provisioning in Central Europe

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In the growing scholarship on alternative food initiatives, more traditional food self-provisioning in home gardens and on allotments has remained largely overlooked. This chapter seeks to bring this neglected set of practices to the centre stage of academic debates on responses to the deepening food crisis. Drawing on research in the Czech Republic the authors expose, first, the scale of home food self-provisioning and the diverse set of motivations behind it, second, the social networks established through it, and, third, its environmental benefits. The discussion relates Central European households’ food self-provisioning practices to the three dimensions of the metabolic rift – ecological, social, and individual. It is argued in the conclusion that food self-provisioning is a quiet – common-sense, non-activist – way of food production, distribution, and consumption which, compared to other alternative food initiatives, is large-scale, socially inclusive and longstanding.

  • Název v anglickém jazyce

    Quietly Degrowing: Food Self-provisioning in Central Europe

  • Popis výsledku anglicky

    In the growing scholarship on alternative food initiatives, more traditional food self-provisioning in home gardens and on allotments has remained largely overlooked. This chapter seeks to bring this neglected set of practices to the centre stage of academic debates on responses to the deepening food crisis. Drawing on research in the Czech Republic the authors expose, first, the scale of home food self-provisioning and the diverse set of motivations behind it, second, the social networks established through it, and, third, its environmental benefits. The discussion relates Central European households’ food self-provisioning practices to the three dimensions of the metabolic rift – ecological, social, and individual. It is argued in the conclusion that food self-provisioning is a quiet – common-sense, non-activist – way of food production, distribution, and consumption which, compared to other alternative food initiatives, is large-scale, socially inclusive and longstanding.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50404 - Anthropology, ethnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Food for Degrowth: Perspectives and Practices

  • ISBN

    9780367436469

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    33-44

  • Počet stran knihy

    258

  • Název nakladatele

    Routledge

  • Místo vydání

    Abingdon

  • Kód UT WoS kapitoly